Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Tο στοίχημα της επόμενης μέρας




Στιγμές και εικόνες της 7ης Μαΐου έρχονται στη θύμηση των πολιτών, καθώς, όπως την επομένη των προηγούμενων εκλογών, έτσι και σήμερα ξεκινά ο πρώτος γύρος των διερευνητικών εντολών, με τον Σαμαρά να παραλαμβάνει την εντολή, αναζητώντας τη φόρμουλα για τον σχηματισμό πολιτικο-τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, στις 10.00 το πρωί ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, ανακοινώνει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Στις 11.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος θα τον ενημερώσει επίσημα για τα αποτελέσματα και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

Με στόχο πλέον τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινά το μεσημέρι η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο κ. Παπούλιας στις 12.30 θα καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά, για να του δώσει την πρώτη εντολή. Μισή ώρα νωρίτερα θα συναντήσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο.



Αμέσως μετά αρχίζει ο νέος κύκλος των διερευνητικών εντολών, αφού και το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, την ώρα που οι δανειστές και τα ξένα κέντρα πιέζουν για άμεση συγκρότηση κυβέρνησης, ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις.

Το κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς θα το συγκροτούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά και θα υπάρχει πρόταση για στελέχωση και από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, όπως ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Στουρνάρας, που θα προέρχονται όχι μόνον από την Κεντροδεξιά, αλλά θα εκπροσωπούν και την ευρύτερη Αριστερά.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν κάνει λόγο για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Όμως, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εν πολλοίς συνδυάζεται και με τις επιθυμίες, τους στόχους και τις επιδιώξεις και των εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς και των προέδρων τους, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.

«Κλειδί», λοιπόν, στο εγχείρημα αυτό, κατά τους ηγετικούς κύκλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η Δημοκρατική Αριστερά.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα, το οποίο θα απαντηθεί στις αμέσως επόμενες ώρες, είναι το εάν και κατά πόσο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Ήδη έχει καταρρεύσει, πριν ακόμη διατυπωθεί, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ευρεία συμμαχική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμπράξει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ανώτερα στελέχη στην Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι οι κατ' αρχήν θέσεις που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αργά το βράδυ της Κυριακής περισσότερο αποσκοπούν στη διαμόρφωση πλαισίου διαπραγμάτευσης, παρά εκφράζουν τις πραγματικές προσδοκίες του κόμματος.

Tα ποσοστά των κομμάτων

http://www.zougla.gr/