Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Θήβας για την Εργατική Πρωτομαγιά



ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι,

η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι Αργία. Είναι ΑΠΕΡΓΙΑ. Είναι μια μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης της εργατικής τάξης για την αντιμετώπιση της επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν προκειμένου να δώσει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα της , κυρίως της ανεργίας, της λιτότητας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της συρρίκνωσης των εργασιακών και κοινωνικών της δικαιωμάτων.

Είναι μια μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης, που ξεκίνησαν πριν 131 χρόνια οι εργάτες του Σικάγου για την διεκδίκηση του 8ωρου και συνεχίζονται μέχρι σήμερα ενάντια στην εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ,ενάντια στους πολέμους και σε κάθε είδους καταπίεση. Μια μέρα τιμής για όλους τους ανώνυμους μαχητές της Εργατικής Τάξης, που έχυσαν το αίμα τους στον αγώνα για λευτεριά, ανεξαρτησία ,κοινωνική απελευθέρωση και μια καλύτερη ζωή.

Δυστυχώς σήμερα τα όποια εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις αποκτήθηκαν εδώ και πάνω από ένα αιώνα διαρκών και αιματηρών εργατικών αγώνων, βρίσκονται σε πλήρη αμφισβήτηση από ένα παγκοσμηοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα εξουσίας που προσπαθεί να μας επιβάλλει συνθήκες λαϊκής φτωχοποίησης μέσα από την επιβολή ενός εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς δικαιώματα και απολαβές.

Αυτή την περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες αγρότες και επιστήμονες, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση, τους δανειστές (ΕΕ και ΔΝΤ) και το κεφάλαιο.

Αυτή την περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες αγρότες και επιστήμονες, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση, τους δανειστές (ΕΕ και ΔΝΤ) και το κεφάλαιο.

Ο φετινός γιορτασμός της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ, βρίσκει την Εργατική Τάξη σε θέση άμυνας, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, που έχουν εξαπολύσει εναντίον της, οι εκφραστές του διεθνούς κεφαλαίου και του τραπεζικού συστήματος μέσα από τις αδιέξοδες ,καταστροφικές, υφεσιακές, αντιλαϊκές ,μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

Αυτή την περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες αγρότες και επιστήμονες, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δέχονται μια νέα επίθεση από την κυβέρνηση, τους δανειστές (ΕΕ και ΔΝΤ) και το κεφάλαιο. Διαμορφώνουν βήμα βήμα το δρόμο της λεηλασίας όσων εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Η περιβόητη «διαπραγμάτευση» για τη β’ αξιολόγηση έχει προσυμφωνημένο τέλος, ένα 4ο μνημόνιο. Έχουν, ήδη, συμφωνήσει τη ριζική μείωση του αφορολόγητου, ενώ θα αυξηθούν οι φόροι και τα χαράτσια. Έχουν συμφωνήσει στα αιματηρά πλεονάσματα, σε νέα λεηλασία των μισθών, αλλά και σε νέες περικοπές των συντάξεων, μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς». Θέλουν να θεσμοθετήσουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επέκταση της ελαστικής εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με νέες ακόμα πιο εκμεταλλευτικές μορφές, όπως η μαθητεία, τα μπλοκάκια, η εκ περιτροπής εργασία, οι εργολαβικοί κ.ά. Έχουν αποφασίσει να ολοκληρώσουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ, νέες ιδιωτικοποιήσεις, το παραπέρα κλείσιμο δημόσιων δομών και οργανισμών και τη λειτουργία όλου του Δημόσιου με επιχειρηματικά και «αιματηρά» δημοσιονομικά κριτήρια. Θέλουν να φέρουν νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα φαλκιδεύει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με αιχμή τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας ενώ παράλληλα έχει συμφωνηθεί να ενταθούν οι πλειστηριασμοί μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Αντί να καλυτερεύουν οι συνθήκες ζωής ως αποτέλεσμα της επιστημονικής και τεχνικής προόδου, αντίθετα διευρύνεται η φτώχεια, η εξαθλίωση, πολλοί οδηγούνται στην μετανάστευση αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Πολλοί είναι και αυτοί που σακατεύονται ή αφήνουν την τελευταία τους πνοή μέσα στους εργασιακούς χώρους, επειδή η εργοδοσία δεν ξοδεύει για την ασφάλεια των εργατών.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ

Να αποδεχτούμε αυτές τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που μας φέρνουν δεκαετίες πίσω και δημιουργούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να σταματήσει η άνευ όρων παράδοση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και το κερδοσκοπικό κεφάλαιο .

Να εφαρμοστούν φιλολαϊκές και αναπτυξιακές πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη και σε έξοδο από την ύφεση και την κρίση.

Την διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα δίνει προοπτική ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας, θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής μας, προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ

Τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, και δηλώνουμε πως θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν στην χρεοκοπία των εθνικών οικονομιών και στην ποδηγέτηση των λαών και των κινημάτων.

Σε Εθνικό επίπεδο η ανάγκη να κλιμακωθεί τώρα ο αγώνας των εργαζόμενων και όλου του λαού είναι υπερεπείγουσα για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η πορεία που οδηγεί στην ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων της β’ αξιολόγησης και να βάλουμε ξανά στο κέντρο της διεκδίκησης τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των άνεργων και της νεολαίας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Για ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του κεφαλαίου που οδηγούν σε απολύσεις, παράγουν ΑΝΕΡΓΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ και καταργούν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ η δεύτερη αξιολόγηση και τα νέα μέτρα – λαιμητόμος για το λαό.

Διαγραφή του χρέους.

Να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση!

Να επανακτήσουμε τα ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Να επιβάλλουμε την διατήρηση και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και ημερομίσθια.

Να επανακτήσουμε και να κατοχυρώσουμε το θεσμικό και εργασιακό πλαίσιο που βίαια και αντισυνταγματικά κατήργησαν με τα μνημόνιά τους.

Να ανατρέψουμε το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων και την εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Για μια πολιτική που θα βάζει τον άνθρωπο πάνω από τους αριθμούς.

Για τιμωρία των ενόχων και την επιστροφή του κλεμμένου πλούτου

Για να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους , να δώσουν μαζικό και μαχητικό παρόν στην Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση που θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας την Δευτέρα 1 Μαΐου και ώρα 10.30 π.μ.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά -Ζήτω οι Εργατικοί Αγώνες

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ