Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Μουσική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Οι μαβί χορδές της λύρας»

Μουσική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διοργανώνει ένα μικρό μουσικό δρώμενο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, την Κυριακή 30 Απριλίου 2017, που θα παρουσιαστεί από τις 14.00-14.30 στον εξώστη του Μουσείου.

Εμπνευσμένη από το διαχρονικό χαρακτήρα του Μουσείου Θηβών, η ημίωρη συναυλία με την Αλίκη Μαρκαντωνάτου στην αρχαιοελληνική λύρα και το τραγούδι και τη Βασιλική Παπαγεωργίου σε τραγούδι, μαντολίνο και κρουστά θα παρουσιάσει, για τους επισκέπτες του Μουσείου, επιλεγμένα τραγούδια.

Μέσα από τις μαβί χορδές της λύρας, περνώντας από την αρχαία μουσική στην παραδοσιακή και σύγχρονη, από τα ηχοχρώματα της αρχαίας και νέας ελληνικής στην μελωδία της τούρκικης γλώσσας οι δύο καλλιτέχνιδες θα πλέξουν ένα πολύτιμο υφαντό, χαρακτηριστικό του Aιγαίου και της Mικρασίας.

Σχετικά με τις καλλιτέχνιδες

Η Βασιλική Παπαγεωργίου που ζει και δημιουργεί εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη συναντά την Αλίκη Μαρκαντωνάτου με την αρχαία λύρα της σ’ έναν μουσικό τόπο, όπου ακόμα αντηχούν οι μελωδίες της αρχαιότητας και των παραδοσιακών τραγουδιών.

Η Αλίκη, εμπνεόμενη από την αρχαιότητα, μελοποιεί λυρική ποίηση, δημιουργεί πρωτότυπες συνθέσεις - όπου η λύρα συνυπάρχει με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα - και επεξεργάζεται τις σωζόμενες μελωδίες των ελληνιστικών χρόνων. H Βασιλική ερμηνεύει την ποίηση των λυρικών ποιητών της αρχαιότητας, τους στίχους ελληνικών και τουρκικών παραδοσιακών τραγουδιών μα και στίχους δικούς της που έχουν μελοποιηθεί από σύγχρονους έλληνες και τούρκους συνθέτες.

Το χαρμάνι του ήχου που δημιουργούν οι φωνές και η αρχαıοελληνική λύρα εμπλουτίζεται από το μελωδικό μαντολίνο της Βασιλικής και τους μίνιμαλ ήχους των συνοδευτικών κρουστών που προσδίδουν στο σύνολο μιαν αρχαϊκή απλότητα.