Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Αλλεργία της άνοιξης: Τι πρέπει να αποφεύγετε



Οποιος λέει «Ανοιξη», λέει γύρη. Ετσι, για πολλούς η άνοιξη σημαίνει την επιστροφή του καλού καιρού αλλά για άλλους σημαίνει την αρχή των αλλεργιών.

Είναι η εποχή των ερώτων για τα φυτά, τα οποία αναπαράγονται και απελευθερώνουν την γύρη στον αέρα. Χθές, 21 Μαρτίου, στη Γαλλία τουλάχιστον, ήταν η Ημέρα Αλλεργίας.

Επαναλαμβανόμενα φταρνίσματα, αλλεργική ρινίτιδα, τα μάτια και ο λαιμός είναι ερεθισμένα, μια αλλεργική αντίδραση στη γύρη μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και αφορά ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Οι αλλεργίες της άνοιξης οφείλονται κυρίως στη γύρη, αλλά όχι μόνο: τα ακάρεα της σκόνης και σε μικρότερο βαθμό ορισμένα τρόφιμα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια που έχουν παρόμοια σύνθεση με τη γύρη, είναι πηγές αλλεργιών.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το θετικό είναι ότι η εποχική αλλεργία μας ταλαιπωρεί μερικούς μόνο μήνες το χρόνο, κυρίως από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο.

Τις τελευταίες δεκαετίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αλλεργίες παρουσιάζουν σταθερή αύξηση. Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί μεταξύ αυτών η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο δυτικός τρόπος ζωής και τα γονίδια…
Ποιοί είναι οι κυριότεροι ένοχοι των αλλεργιών

Τα φυτά που συχνότερα προκαλούν αλλεργίες είναι τα αγρωστώδη, τα φυτά δηλαδή του αγρού, τα ζιζάνια, το γκαζόν, τα δημητριακά, τα λουλούδια του αγρού και κάποια δέντρα με συχνότερα το πεύκο, την ελιά, το κυπαρίσσι, την λεύκα, τον πλάτανο κλπ.

Ωστόσο η αλλεργία αφορά τη γύρη των παραπάνω φυτών και όχι τα προϊόντα ή τα παράγωγά του. Αν δηλαδή πάσχει κάποιος από αλλεργία στην ελιά ή στα δημητριακά θα υποφέρεις αν βρεθείς σε ελαιώνα ή σε χωράφι με σπαρτά αλλά μπορεί άφοβα να καταναλώσεις τους καρπούς τους όπως το λάδι, οι ελιές και τα δημητριακά.

Μερικά φρούτα επίσης μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό λόγω της παρόμοιας σύνθεσής τους με τη γύρη. Το λάθος του οργανισμού να μπερδεύει τις τροφές αυτές με τη γύρη μπορεί να προκαλέσει ήπια αλλεργική αντίδραση με φρούτα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια. Επίσης πιθανή είναι η αντίδραση του οργανισμού στα πεπόνια και το σέλινο.



Πώς μπορεί να προφυλαχθεί κανείς
Να αποφεύγονται τα πάρκα ή η εξοχή μεταξύ 5 π.μ. και 10 το πρωί όποτε υπάρχει «έκρηξη» γύρης.
Να πλένονται τα μαλλιά και να αλλάζονται ρούχα συχνά για να μην μεταφέρουν τη γύρη που κατακάθεται σε αυτά.
Καλύτερη η θάλασσα για εκδρομή παρά το βουνό. Το πυκνό φύλλωμα των δέντρων και η γύρη που μεταφέρεται με το αεράκι της άνοιξης, επιβαρύνουν τις αλλεργίες.
Το τρίχωμα των ζώων λειτουργεί σαν συλλέκτης σκόνης και γύρης. Προσοχή στην υγιεινή και καθαριότητα του ζώου.
Καθαριότητα στο κλιματιστικό ώστε το φίλτρο να κρατάει τα αλλεργιογόνα μακριά.
Οδηγείστε με κλειστά παράθυρα, αφού η γύρη κατακάθεται στις μοκέτες και τα υφασμάτινα καθίσματα των αυτοκινήτων.
Συχνός καθαρισμός στο υπνοδωμάτιο. Η μπουγάδα της άνοιξης απαιτεί συχνό πλύσιμο στις κουρτίνες, τα βιβλία και τα φυτά.