http://viotianet.gr/archives/41115
Η αναβλητικότητα και η εξάμηνη καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει μία έντονη αβεβαιότητα και μία μόνιμη ανασφάλεια στην αγορά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά κάνοντας έναν απολογισμό της εορταστικής περιόδου «Το Πάσχα δεν έφερε την Ανάσταση της αγοράς»
Επεσήμανε δε πως η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει εγκλωβιστεί σε μια αναμονή εξελίξεων και υπολειτουργεί επικίνδυνα ενώ ο τζίρος μειώνεται συνεχώς, μαζί με τη ρευστότητα και τις καταθέσεις, και διαρκώς αυξάνονται κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
«Έτσι, σε μια βαριά τραυματισμένη πραγματική οικονομία είναι δύσκολο να επέλθουν θεαματικές βελτιωτικές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα. Η πασχαλινή περίοδος, ως γνωστό, ήταν μικρής διάρκειας και έντασης και δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να επουλώσει παλιές και νέες πληγές», σημείωσε σχετικά υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει πλέον οριστικά χαθεί και ενδέχεται να χαθεί οικονομικά και το επόμενο, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα και πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου».
Και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές ότι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση έχει «φορτώσει» όλη την αγορά με άγχος, αφού οι επιπτώσεις της καθυστέρησης αποτυπώνονται στο αρνητικό ισοζύγιο εγγράφων-διαγραφών του ΓΕ.ΜΗ, την αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων με λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης, στη μεγάλη πτώση της κατανάλωσης το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπου η εκπτωτική περίοδος έκλεισε με μείωση -20% σε σύγκριση με το 2016, ποσοστό που δυστυχώς μας επέστρεψε στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2012-13.
Από την αρχή τού έτους ο κύκλος και ο όγκος εργασιών στο ελληνικό εμπόριο κινείται πτωτικά σε πολλούς υποκλάδους του λιανικού και χονδρικού εμπορίου».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ετήσια μείωση του τζίρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2017 εκτιμάται μεταξύ 4-5% σε σύγκριση με το 2016, που σημαίνει ότι οι απώλειες στις πωλήσεις της πασχαλινής αγοράς φέτος, υπολογίζονται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η αγορά θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά.
Σε ότι αφορά στην αγοραστική κίνηση στην Λιβαδειά όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θανάσης Καλογρηάς ο τζίρος στα καταστήματα ανάλογα με τα εμπορεύματα ήταν μειωμένος από 15 – 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά υπήρχε κίνηση λόγω και του καλού καιρού ωστόσο αυτή δεν αποτυπώθηκε στις αγορές δεδομένου ότι οι καταναλωτές κοίταζαν τις βιτρίνες και περιορίζονταν στα άκρως απαραίτητα.