Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές


Σας προσκαλούμε την Τετάρτη, 3 Μαίου 2017 και ώρα 10.00 σε κοινή Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΕΕ (Μητροπόλεως 42, 1ος όροφος) του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά και του Αντιπροέδρου της ΟΙΥΕ κ. Θάνου Βασιλόπουλου στο πλαίσιο της ανακίνησης του θέματος της απελευθέρωσης των Κυριακών.

Οι οργανώσεις μας, εκπροσωπώντας το σύνολο σχεδόν των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενου στον κλάδο του Εμπορίου, εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Είναι εμφανέστατο ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.
Οι στόχοι είναι πολλοί: να ελέγξουν την αγορά, συντρίβοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από την εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών συνθηκών και πρακτικές συμφωνημένων τιμών και «προσφορών» αλλά και να ανατρέψουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων επιβάλλοντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων για 8 Κυριακές το χρόνο, όπως επανειλημμένα έχουν αποδείξει μελέτες των οργανώσεων μας, ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλλει, ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αποτελεί αναμφίβολα παγκόσμια πατέντα η θεωρία που διακινείται, ότι με δεδομένο το χαμηλότερο εισόδημα των πολιτών, θα υπάρξει αύξηση κατανάλωσης και εξ αυτού αύξηση θέσεων εργασίας.
Αντίθετα, το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της Κυριακής είναι προφανές και άμεσο: ακόμη περισσότερα λουκέτα, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ακόμη εντονότερη ύφεση, ακόμη οξύτερη κρίση.
Απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία, στους πολίτες της χώρας, τα κόμματα, τις επιχειρήσεις, τους παραγωγικούς φορείς, τα μέσα ενημέρωσης, τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και προειδοποιούμε τους θεσμούς και την Κυβέρνηση για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια ρύθμιση στην αγορά και τις εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα επισημαίνουμε και τη θεσμική παρέκκλιση που θα σημειωθεί αν επικρατήσει αυτή η πρόταση.

Οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της Κυριακής θα είναι αντίθετη και άρα αντισυνταγματική, σύμφωνα με την πρόσφατη Απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (100/2017) για την πιλοτική απελευθέρωση λειτουργίας καταστημάτων τις 52 Κυριακές. Άλλωστε, κατά το ΣτΕ, η Κυριακή αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι, δηλαδή μία ημέρα αναντικατάστατη για την ίδια την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και του οικογενειακού και κοινωνικού δεσμού τόσο των εμπόρων που λειτουργούν τα καταστήματά τους, όσο και των εργαζομένων σε αυτά. Ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «κλείσιμο» ή «ρεπό» Τρίτης, Τετάρτης ή οποιασδήποτε άλλης ημέρας, είτε για τον εργοδότη, είτε για τον εργαζόμενο.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις, υπερασπίζοντας τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, η επιβίωση των οποίων είναι όρος για την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.