Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Εντάχθηκε το έργο για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Θήβας

Από exeisminima -

Με την υπ΄ αριθ. 5226/12.04.2017 απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εντάχθηκε το έργο «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – MEA 2ης Δ.Ε. Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ – Β” Φάση» με Κωδικό ΟΠΣ 5001123 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», συνολικού προϋπολογισμού 17.138.201,82 ευρώ.

Η ΜΕΑ της Θήβας θα έχει δυναμικότητα διαχείρισης 35.000 τόνων/έτος αστικών απορριμμάτων και 7.000 τόνων/έτος λυμματολάσπης από τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων των Δήμων Θηβαίων, Τανάγρας & Αλιάρτου – Θεσπιέων.

Η μέθοδος της μηχανικής διαλογής και αερόβιας – αναερόβιας ζύμωσης που έχει επιλεγεί για τη λειτουργία της μονάδας αποτελεί την πλέον φυσική και φιλικά περιβαλλοντική διαδικασία επεξεργασίας απορριμμάτων.

Στην προαναφερόμενη μονάδα στην πρώτη γραμμή θα γίνεται διαχωρισμός προδιαλεγμένων οργανικών και προ-επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, τα οποία θα διαχωρίζονται (με σύγχρονους οπτικούς διαχωριστήρες) σε α) ανακυκλώσιμα υλικά, β) οργανικά (βιοαποδομήσιμα) και γ) μικρό ποσοστό υπολείμματος, το οποίο θα οδηγείται προς υγειονομική ταφή.

Σε δεύτερη γραμμή διαχωρισμού θα οδηγούνται οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας για τον διαχωρισμό των υλικών όπως, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο & πλαστικό.

Μετά τη διαλογή, τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα προκύπτουν από την προ-επεξεργασία και την διαλογή, θα προωθούνται προς πώληση ενώ τα οργανικά απορρίμματα (βιοαποδομήσιμα) θα οδηγούνται για επιπλέον επεξεργασία, με την μέθοδο της αερόβιας – αναερόβιας ζύμωσης, από την οποία θα προκύπτει compost για χρήση ως οργανικού λιπάσματος ή εδαφοβελτιωτικού, ενώ το βιοαέριο που θα παράγεται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης θα μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω μονάδας παραγωγής ενέργειας, εκτιμώμενης ισχύος πάνω από 5.000 ΜWh/έτος.

Στην σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα αξιοποιηθεί και το βιοαέριο που παράγεται στον ήδη λειτουργούντα ΧΥΤΑ και τον αποκαταστημένο παλαιό Χώρο Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΔΑ) του Δήμου Θηβαίων το οποίο στην σημερινή υπάρχουσα κατάσταση προβλέπεται στην μεν πρώτη περίπτωση να καίγεται σε πυρσό καύσης, στην δε δεύτερη να εκλύεται στο περιβάλλον.

Το έσοδο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη συγκεκριμένη μονάδα προϋπολογίζεται σε πάνω από 600.000 €/ετησίως.

Παράλληλα με την ένταξη της Μ.Ε.Α οι εξυπηρετούμενοι Δήμοι, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα αναπτύξουν έναν επιπλέον κάδο για την διαλογή στην πηγή των οργανικών απορριμμάτων, που αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των απορριμμάτων.

Η κατασκευή της ΜΕΑ σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός επιπλέον ρεύματος διαλογής στην πηγή (καφέ κάδος για τα οργανικά απόβλητα), συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που θέτουν τόσο η Ελληνική νομοθεσία (Ν. 4042/2012) όσο και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες (2008/98/ΕΚ & 2008/99/ΕΚ) αλλά και στην εξάλειψη της διαρκούς ανάγκης εξεύρεσης χώρων υγειονομικής ταφής με την δημιουργία νέων κυττάρων για ταφή των απορριμμάτων.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της διαλογής της πηγής για όλες τις κατηγορίες απορριμμάτων (οργανικά, ανακυκλώσιμα, υπόλειμμα) σε συνδυασμό με την ανάπτυξη διακριτών ρευμάτων σε στοχευμένους χώρους (εμπορικά καταστήματα & σημεία εστίασης) για την ανακύκλωση του χαρτονιού και των γυάλινων συσκευασιών, θα δώσει την δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στον πλήρη διαχωρισμό των απορριμμάτων και στη παραγωγή καλύτερης ποιότητας compost.

Η Μ.Ε.Α. αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του νέου ΕΣΔΑ και του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α), ο οποίος προβλέπει την μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία και η έναρξη κατασκευής του έργου.

Σημειώνεται ότι ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας έχει υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση σειράς έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης όπως οι ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Λαμίας & Χαλκίδας, μονάδες κομποστοποίησης & Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) για το σύνολο των Δήμων – Μελών του.

Στόχος του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε και των Δήμων – Μελών του είναι η διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των απαιτούμενων έργων & εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και ο δημόσιος χαρακτήρας λειτουργίας τους προς όφελος των πολιτών, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης της περιοχής.