Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Οικογενειακό τραπέζι: Τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς έχουν λιγότερο..



Η αξία των οικογενειακών γευμάτων για τη σωματική ανάπτυξη και την προαγωγή της υγείας των παιδιών έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια από πολλές επιστημονικές μελέτες.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι γονείς εφαρμόζουν οι ίδιοι τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, φαίνεται πως τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Aπό την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου nutrimed.gr

Επιπλέον, όταν τα παιδιά γευματίζουν οικογενειακά, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν ακατάλληλα τρόφιμα, καθώς οι γονείς μπορούν να ελέγξουν τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των τροφών.

Μάλιστα, εκτός από το σημαντικό τους ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους των παιδιών, τα οικογενειακά τραπέζια ενισχύουν θετικά και την ψυχολογία τους.

Πώς;

• Το γέλιο έχει αποδειχθεί η καλύτερη θεραπευτική δύναμη. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να γελάσει κανείς από ό, τι γύρω από το τραπέζι μαζί με την οικογένεια του.

• Τα γεύματα είναι μια καλή ευκαιρία για την οικογένεια ώστε να συζητήσει, να μοιραστεί την καθημερινότητα, να ακούσουν οι γονείς τα προβλήματα των παιδιών τους και όπου κρίνουν να τους βοηθήσουν με τις πολύτιμες συμβουλές τους .

• Το φαγητό με παρέα βοηθά τα παιδιά να μάθουν να μοιράζονται και να σκέφτονται και τους άλλους.

• Οι κατά πρόσωπο συνομιλίες και η αγάπη που πηγάζει μέσα από το οικογενειακό τραπέζι παράγει συναισθήματα που είναι πολύ σημαντικά για την οικογένεια και ιδιαίτερα για τα παιδιά και την ψυχολογική τους ευεξία.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι τα παιδιά που μοιράζονται τακτικά τα γεύματα με την οικογένειά τους, έχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος, ενώ παράλληλα είναι πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή διανοητικά. Αυτό δεν είναι που όλοι θέλουμε για τις οικογένειές μας;

Τέλος, μην ξεχνάτε ς ότι τα οικογενειακά τραπέζια μένουν χαραγμένα στο μυαλό μας και είναι ότι πιο χαρακτηριστικό θυμόμαστε από τη παιδική μας ηλικία.

Και αν τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντονης καθημερινότητας , τα οικογενειακά γεύματα όλο και μειώνονται, δε νομίζετε πως ήρθε η στιγμή να τα επαναφέρετε;

Πηγή: www.boro.gr