Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Η διατροφή-αντίδοτο στο στρες


Ολοι το νιώθουμε, αλλά το πώς το αντιμετωπίζουμε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το στρες και η διαχείρισή του είναι πολύ σημαντικά για την ευεξία μας διότι σε μεγάλες «δόσεις» βλάπτει σοβαρά την υγεία, ενώ σε μικρές είναι η κινητήριος δύναμη που μας ωθεί να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κάποιος το στρες που νιώθει και η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικούς, κατά την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη.

Ορισμένα τρόφιμα, λ.χ. ένα μπολ χυλός βρώμης, διεγείρουν στον εγκέφαλο την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία δρα καταπραϋντικά. Αλλα όπως τα πορτοκάλια περιορίζουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες (της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης) μετριάζοντας έτσι τις επιδράσεις τους στον οργανισμό. Η υγιεινή διατροφή, εξάλλου, στο σύνολό της καταπολεμά το στρες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ελαττώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Τι πρέπει επομένως να τρώμε για να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες; Η κυρία Σταματάκη συνιστά τα εξής:

Σύνθετοι υδατάνθρακες. Ολα τα είδη υδατανθράκων διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αλλά για αποτελέσματα διαρκείας να προτιμάτε τους σύνθετους. Μαύρο ψωμί, ανεπεξέργαστο ρύζι, μακαρόνια ολικής αλέσεως, φρούτα και δημητριακά πρωινού ολικής είναι πολύ καλές επιλογές.

Αντιθέτως, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (ζάχαρη, λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά κ.ο.κ.) αντενδείκνυνται για αντιμετώπιση του στρες, διότι προκαλούν απότομη αλλά σύντομη αύξηση στην παραγωγή σεροτονίνης, οπότε η επίδρασή τους διαρκεί πολύ λίγο.

Πορτοκάλια. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C η οποία μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και ταυτοχρόνως να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια μελέτη, εθελοντές που υποβάλλονταν σε στρεσογόνο τεστ παρουσίασαν ταχύτερη ελάττωση των ορμονών του στρες και της αρτηριακής πίεσής τους όταν λάμβαναν προηγουμένως λίγη βιταμίνη C.

Λιπαρά ψάρια. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος φυσικών λιπαρών τα οποία εμποδίζουν τις απότομες αυξήσεις στα επίπεδα των ορμονών του στρες και βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Για σταθερή παροχή των οξέων αυτών χρειάζεστε 90 γραμμάρια λιπαρών ψαριών (όπως ο τόνος, η σαρδέλα, ο σολομός κ.ά.) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ξηροί καρποί. Φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα και καρύδια περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά τα οποία μεταξύ των άλλων προστατεύουν τον οργανισμό από τις επιδράσεις του στρες. Ειδικά τα αμύγδαλα είναι και πλούσια σε βιταμίνες (Ε και Β) που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μας κάνουν πιο ανθεκτικούς στο στρες και στην κατάθλιψη. Μην το παρακάνετε, όμως, μέχρι 30 γραμμάρια την ημέρα είναι υπεραρκετά.

Ωμά λαχανικά. Το μασούλημα ωμών λαχανικών δρα καταπραϋντικά για εντελώς μηχανικούς λόγους: το σφίξιμο της γνάθου την ώρα που μασάμε σκληρά λαχανικά όπως το καρότο και το σέλερι μπορεί να εκτονώσει λίγη από την ένταση που νιώθουμε.

Γάλα. Το ασβέστιο καταπραΰνει την αγωνία και μπορεί να βελτιώσει την αντιμετώπιση των διακυμάνσεων της ψυχικής διάθεσης. Ενα ποτήρι άπαχο ή χαμηλών λιπαρών χλιαρό γάλα είναι ό,τι χρειάζεστε.

Συμβουλή

Για να κοιμηθείτε πιο ήσυχα το βράδυ, φάτε ένα ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. μαύρο ψωμί ή φρυγανιές με τυρί μαζί με ένα ποτήρι χλιαρό γάλα). Αντιθέτως, να αποφύγετε το αλκοόλ διότι δρα διεγερτικά.
tanea.gr