Τρίτη 25 Απριλίου 2017

O γαστρονομικός τουρισμός αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό



Την εκτίμηση ότι ο γαστρονομικός τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό την τελευταία διετία, αλλά και την πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει πέρα από το "καλό φαγητό" και ν’ αναπτύξει αυτό το κομμάτι με περισσότερο επαγγελματισμό και κανόνες, εκφράζει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", η Μαρία Αθανασοπούλου, ιδιοκτήτρια της εταιρείας προώθησης ξενοδοχείων και προορισμών, "Respond on Demand".

"Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που το πουλούσαμε έτσι κι αλλιώς, χωρίς να το ξέρουμε. Η Ελλάδα ήταν γνωστός προορισμός για το καλό φαγητό, όμως πλέον ο πήχης έχει ανέβει και πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερο επαγγελματισμό. Αυτό προσπαθούμε να δώσουμε να το καταλάβουν και οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού, ότι η γαστρονομία είναι πλέον ένα ιδιαίτερο κομμάτι που πρέπει να γίνεται με κάποιους κανόνες" υπογράμμισε.

Η ίδια επισημαίνει ότι η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα αναδεικνύεται ως τάση μέσα από το διήμερο "B2B Travel Event Thessaloniki 2017" στο πλαίσιο του οποίου 28 εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων του εξωτερικού είχαν συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού. Kαθόλη τη διάρκεια του event γίνεται εμφανές ότι το γενικότερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό είναι φέτος μεγάλο.

Στο B2B Travel Event Thessaloniki 2017 που πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά, ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου και συνεχίζεται σήμερα και αύριο με επίσκεψη των συμμετεχόντων στη Βέροια καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή ταξιδιωτικών πρακτορείων από το εξωτερικό. "Φιλοξενούμε 28 εκπροσώπους τουριστικών γραφείων από την Αλβανία, Βουλγαρία Σερβία, Γερμανία, Ρουμανία, Αγγλία, Λίβανο, Ολλανδία, Νότια Αφρική και Τουρκία, οι οποίοι είχαν διερεύνησαν τη δυνατότητα συνεργασίας με επιχειρηματίες του τουρισμού από διάφορα μέρη της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αθήνα, Κρήτη, Χίο κ.ά" σημειώνει η κα Αθανασοπούλου.

Όπως λέει, τα τελευταία χρόνια ο μόνος τρόπος για να έχουν συνεργασίες οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι αυτές οι προσωπικές συναντήσεις. "Στις εκθέσεις γίνεται διαφορετική δουλειά, κάνουμε το branding του τόπου, αλλά είναι πολύ δύσκολο, επειδή δεν έχουν ένα αμιγώς επαγγελματικό κλίμα, να μπούμε σε καθαρά επαγγελματικές συναντήσεις και να επιτύχουμε συνεργασίες. Γι αυτό υπάρχει και μία στροφή τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό σε αυτού του είδους τα workshops" τονίζει.

"Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάποια περιοχή είναι επειδή δεν τη γνωρίζουν"

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα φέτος είναι πολύ μεγάλο κι αυτό που επιδιώκεται μέσα από τα workshops είναι οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων να μάθουν και άλλα μέρη της χώρας, εκτός από τους δύο, τρεις προορισμούς που γνωρίζουν.

"Δεν έχω δει αρνητισμό για κάποια περιοχή αυτά τα έξι χρόνια που διοργανώνουμε το B2B Event Thessaloniki. Αν δεν υπάρχει ζήτηση για κάποια περιοχή, είναι επειδή δεν τη γνωρίζουν, όχι επειδή δεν τους αρέσει. Πιο πολύ έχουν στο μυαλό τους είδη τουρισμού για παράδειγμα περιπατητικό τουρισμό ή ταξίδια για birdwatching ή για ράφτινγκ και όχι μέρη της χώρας, αυτά εμείς πρέπει να τους τα μάθουμε" σημείωσε η κ. Αθανασοπούλου.

Στο δεύτερο μέρος των B2B Travel Events Thessaloniki διοργανώνεται ένα fam trip, σε διαφορετική κάθε χρόνο περιοχή της Ελλάδας διαφορετική, ώστε οι συμμετέχοντες να σχηματίσουν εικόνα.

Φέτος το ταξίδι εξοικείωσης πραγματοποιείται στη Βέροια και περιλαμβάνει την πρώτη μέρα ξενάγηση στη Βεργίνα, σε μονές και περιοχές γύρω από την πόλη. Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στη γαστρονομία της πόλης.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον Δήμο της πόλης, αναφέρει η κ. Αθανασοπούλου.

"Προσπαθούμε να προβάλλουμε ότι η Ελλάδα είναι μία πολυπολιτισμική χώρα, ότι η κουζίνα μας, η γαστρονομία μας, η οινοπαραγωγή έχει επιρροές από διάφορους πολιτισμούς. Και η Θεσσαλονίκη έχει το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας και η Βέροια και άλλες πολλές πόλεις της Ελλάδας Στοχεύουμε να συγκινήσουμε τον καθένα με κάτι που τον συνδέει" τονίζει.

Όσον αφορά την εικόνα του τουρισμού, είπε ότι είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και ότι αυτά που συμβαίνουν σιγά σιγά αλλάζουν τον τρόπο που ο κόσμος ταξιδεύει.

"Η Ελλάδα έχει κρατηθεί στις ασφαλείς χώρες και το γεγονός ότι 28 επιχειρήσεις του τουρισμού επέλεξαν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη πληρώνοντας οι ίδιοι τα αεροπορικά τους εισιτήρια, επειδή δεν καλύπτουμε όλα τα κόστη, σημαίνει ότι σοβαρά θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας" επισήμανε.

"Είμαστε γνωστοί ως χώρα και ως τόπος προορισμού, αλλά η εικόνα μας είναι ακόμα παρωχημένη"

Σύμφωνα με την κ. Αθανασοπούλου το ενδιαφέρον για τη χώρα μας υπάρχει, ωστόσο εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος προβολής της.

"Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ένα θέμα στο πως προβάλλει την εικόνα της στο εξωτερικό, πράγμα για το οποίοι δεν είναι υπεύθυνος ο μεμονωμένος επιχειρηματίας του τουρισμού. Βλέπω ότι έχουμε μία δυσκολία να έχουμε μία σύγχρονη εικόνα, δηλαδή να βρούμε μοντέρνους τρόπους για να προσελκύσουμε αγοραστές. Είμαστε γνωστοί σαν χώρα και σαν τόπος προορισμού, αλλά η εικόνα μας είναι ακόμα παρωχημένη" λέει και προσθέτει: "Η Ελλάδα δεν είναι πια παραλία, ήλιος, θάλασσα και μουσακάς. Έχουμε αναπτύξει πολύ περισσότερα πράγματα και πρέπει να βρούμε πιο σύγχρονους τρόπους για να τα κάνουμε γνωστά".

Πηγή:ΑΠΕ – ΜΠΕ/Κατερίνα Γιαννίκη