https://www.eleftheriaonline.gr
Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό “STEMpowering Youth” κατέκτησε το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και στέλνει μαθητές στο CERN.
Οι φετινοί νικητές του πανελλαδικού προγράμματος “STEMpowering Youth” είναι μαθητές από την Καλαμάτα που συμμετείχαν στην ομάδα του καθηγητή τεχνολογίας Αλέξανδρου Καραβλίδη, η οποία συναντιόταν κάθε Σάββατο απόγευμα στο σχολείο, το σχολικό έτος 2018-2019. Σε αυτό το εργαστήριο καινοτομίας μπορούσαν να συμμετέχουν μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης.
Ο Δημήτρης, ο Ηλίας και ο Νικήτας θα ταξιδέψουν στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας ως έπαθλο για την καινοτόμα κατασκευή “The ice breaker”, η οποία ενεργοποιεί αυτόματα συστήματα προστασίας της φυτικής παραγωγής και δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του παγετού στις καλλιέργειες. Στη Μεσσηνία το ποσό αποζημίωσης του παγετού ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ το έτος, ενώ σε άλλους νομούς της χώρας φτάνει και τα 11.000.000 ευρώ ετησίως.
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κοστίσει στην χώρα πάνω από 350.000.000 ευρώ ανά έτος. Επιπλέον, αν τα προϊόντα αυτά κατέληγαν στην αγορά θα απέφεραν πολλαπλάσια κέρδη. Με τη χρήση του “Ice braker” της μαθητικής ομάδας του κ. Καραβλίδη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των αγροτών και να γίνει εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ. Οι μαθητές έχουν πλέον αποκτήσει μια πολύτιμη τεχνολογική εμπειρία, σημαντικό εφόδιο για τη μελλοντική τους ζωή σε ένα κόσμο που τα πάντα θα εκτελούνται μέσω αυτοματισμών.
Οι Καλαματιανοί μαθητές θα βρεθούν στην καρδιά των τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς το CERN είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο.
Μέσα στους στόχους του CERN είναι η προώθηση της γνώσης για τον κόσμο γύρω μας, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για επιταχυντές και ανιχνευτές, η πληροφορική, η ιατρική διάγνωση και θεραπεία, η εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων και μηχανικών του μέλλοντος.
Το πρόγραμμα εργαστηρίων “STEMpowering Youth”, που γίνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, από τη “SciCo” (με την υποστήριξη του Ιδρύματος “Vodafone” και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής) φέρνει το διαδραστικό εξωσχολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης STEM (Science, Engineering, Technology and Mathematics) κοντά στους μαθητές 12-16 ετών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Ο στόχος του εξωσχολικού προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή τη σχολική κοινότητα με την τοπική κοινωνία, καλλιεργώντας τη δημιουργική σκέψη των μαθητών και δίνοντάς τους ώθηση να διερευνήσουν προβλήματα του τόπου τους και να δώσουν καινοτόμες λύσεις, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί προσφέρουν το χρόνο τους, τη διάθεσή τους για τη δημιουργική, διασκεδαστική και ουσιαστική διδασκαλία της επιστήμης και το πρόγραμμα τους δίνει τα εργαλεία που χρειάζονται για να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με νέες τεχνολογίες και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, μέσω της βιωματικής μάθησης. Τα εργαλεία που παρέχονται από το πρόγραμμα περιλαμβάνουν ψηφιακά διδακτικά σενάρια, οδηγό δραστηριοτήτων και υλικά κατασκευών και υποστηρίζονται από ομαδοσυνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης.
Σκεπτικό της δράσης αυτής είναι η ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης, η επίλυση προβλημάτων και η πρακτική εφαρμογή της δημιουργικότητας των μαθητών, καταλήγοντας στην ευαισθητοποίηση τους ως ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό, στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές ενθαρρύνονται να αντλήσουν έμπνευση από τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει ώστε να επιλέξουν ένα θέμα/πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας, να το διερευνήσουν, να πειραματιστούν και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τους δεξιότητες για την επίλυσή του.
Ο διαγωνισμός επιβραβεύει τις ευρηματικές και καινοτόμες λύσεις δίνοντας στις ομάδες με τις καλύτερες κατασκευές του κάθε κύκλου ατομικά δώρα με επιμορφωτικό χαρακτήρα και την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο CERN.