Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Του Γιώργου Κατσιμπάρδη πρώην υφυπουργού Εσωτερικών και μέλους του Ε.Γ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ
katsimpardisΠολιτικό φετίχ έχει καταστεί η φράση "λεφτά υπάρχουν", την οποία χρησιμοποίησε, σε κάποιες από τις προεκλογικές του ομιλίες τον Νοέμβριο του 2009, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τώρα πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου· "πολιτικό φετίχ" αλλά και "ακλόνητο" (και σχεδόν καθημερινό) επιχείρημα για κάθε βουλευτή της Ν.Δ. που κρατάει στα χέρια του ένα μικρόφωνο προκειμένου να μιλήσει ή που βγαίνει σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο και, βέβαια, και κυρίως, για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. (Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την ομιλία του στο πρόσφατο Συνέδριο της Ν.Δ., στην φράση αυτή εστίασε περισσότερο την αντιπολιτευτική κριτική του κατά του Γιώργου Παπανδρέου, παρά στο περίφημο ‘’Μνημόνιο’’ το οποίο και ο ίδιος, αν ήταν πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να μην υιοθετήσει).
Όμως, τη φράση ¨λεφτά υπάρχουν¨ δεν την είχε διατυπώσει ο Γιώργος Παπανδρέου σαν ένα μικροπολιτικό σύνθημα, κατά τις προεκλογικές εκείνες ομιλίες του, αλλά ως επωδό διεξοδικών αναλύσεων του ¨Προγράμματος¨ του ΠΑΣΟΚ με το οποίο είχε ζητήσει, και είχε πετύχει, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, κατακτώντας τελικά μια μεγάλη και ιστορικά νίκη επί της Ν.Δ., με διαφορά περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων.
Βέβαια στην πράξη αποδείχτηκε ότι, όχι μόνο δεν υπήρχαν λεφτά αλλά, ότι το ελληνικό κράτος ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, γεγονός που υποχρέωσε την νέα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου να οδηγηθεί στις αγκάλες της ¨τρόικας¨ και, τώρα να παίρνει τα γνωστά αντιλαϊκά  μέτρα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της.  Σημαίνει αυτό ότι ο καταλογισμός της παραπάνω φράσης στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι άδικος.  Άδικος, όμως, είναι – και ασφαλώς απαράδεκτος-, ο τρόπος που αφήνεται απροστάτευτος ο πρωθυπουργός από τα στελέχη του εκείνα τα οποία διαμόρφωσαν το αναλυτικό προεκλογικό ¨Πρόγραμμα¨ του ΠΑΣΟΚ, και του υπέδειξαν να χρησιμοποιεί την φράση ¨λεφτά υπάρχουν¨.  Και είναι άδικος ο τρόπος που ο Γιώργος Παπανδρέου αφήνεται έτσι, ως ¨πολιτικό προϊόν εν επαρκεία¨, απροστάτευτος να βάλλεται και, κατά κάποιο τρόπο, να φθείρεται, γιατί η κύρια ευθύνη βαρύνει τους παραπάνω συντάκτες του ¨Προγράμματος¨ που, όμως, σιωπούν αντί να βγουν να εξηγήσουν πως είχαν οδηγηθεί στις λαθεμένες εκείνες εκτιμήσεις τους και, το κυριότερο, να ζητήσουν συγνώμη από το λαό.  Έτσι και το αντιπολιτευτικό επιχείρημα της Ν.Δ. θα αποδυναμώσουν, αλλά και τους κραδασμούς που χτυπούν τον Γιώργο Παπανδρέου θα απορροφήσουν εκείνοι που διαμόρφωσαν το προεκλογικό ¨Πρόγραμμα¨ του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ίδωμεν….
Υ.Γ. Το κείμενο αυτό είναι απόσπασμα  από την ομιλία του Γ.Κ. στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα (27.06.2010)

ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ… (…δεν υπάρχει, όμως, ούτε συντροφικότητα)