Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΓΙΑΟΎΡΤΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΌ ΑΠΌ ΤΟ ΓΆΛΑ;



Τόσο το γιαούρτι, όσο και το γάλα είναι γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα. Μπορείτε να βρείτε πολλές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού που διαφέρουν ως προς το ποσοστό λίπους, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τις βιταμίνες.

Το γιαούρτι τείνει να περιέχει περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες από ό,τι το γάλα, γεγονός που καθιστά το γάλα μια καλύτερη επιλογή, αν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος ή να διατηρήσει το βάρος του σταθερό.

Το περιεχόμενο σε θερμίδες γάλακτος και γιαουρτιού εξαρτάται από την ποσότητα ζάχαρης, πρωτεϊνών και λίπους που περιέχουν τα προϊόντα. Ενα φλιτζάνι άπαχο γάλα περιέχει 82 θερμίδες, 8 g πρωτεΐνης και 12 g ζάχαρης, ενώ ένα φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι φρούτων, περιέχει πάνω από 230 θερμίδες, 11 g πρωτεΐνης και 47 g ζάχαρης.

Επειδή το γιαούρτι περιέχει περισσότερες θερμίδες και πολύ περισσότερη ζάχαρη, το γάλα είναι καλύτερο για σας, όταν πρόκειται για το θρεπτικό περιεχόμενο.

Βιταμίνες
Το γιαούρτι και το γάλα είναι καλές πηγές βιταμίνης Β-12 και ριβοφλαβίνης ή βιταμίνης Β-2. Ενα φλιτζάνι άπαχο γάλα ή άπαχο γιαούρτι με φρούτα περιέχει λίγο πάνω από 1 mcg βιταμίνης-Β12 και 0,4 mg ριβοφλαβίνης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυτών των βιταμινών για τους ενήλικες είναι 2,4 mcg και περίπου 1,3 mg αντίστοιχα. Τόσο το γιαούρτι, όσο και το γάλα, περιέχουν πάνω από 45% και 30% των καθημερινών αναγκών ενός ενήλικα αυτών των βιταμινών.

Μέταλλα
Το γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα. Ενα φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι φρούτων έχει 370 mg ασβεστίου, ενώ ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα έχει μόνο 300 mg. Αυτά αντιστοιχούν σε 37% και 30% των ημερήσιων αναγκών σας. Το γιαούρτι περιέχει επίσης ελαφρώς περισσότερο φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Ολα αυτά είναι σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα. Ετσι, το γιαούρτι είναι καλύτερη πηγή μετάλλων.

Εκτιμήσεις
Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε ζάχαρη μπορεί να ποικίλει ανάμεσα σε διάφορες μάρκες και γεύσεις. Ελέγξτε την ετικέτα και αγοράστε ένα γιαούρτι με χαμηλή ποσότητα ζάχαρης. Καταναλώστε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να περιορίσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπών. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε άπαχο γάλα, εμπλουτισμένο με βιταμίνες Α και D. Ενα φλιτζάνι άπαχο γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνες παρέχει 500 IU βιταμίνης Α και 115 IU βιταμίνης D. Αυτές οι ποσότητες αντιστοιχούν σε 19-23% των καθημερινών σας αναγκών σε βιταμίνη Α και σε πάνω από 50% της βιταμίνης D, γεγονός που καθιστά το γάλα καλύτερη επιλογή από γιαούρτι.

http://www.medinova.gr/einai-to-giaourti-pio-ygieino-apo-to-gala/