Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Πειραματικό Κέντρο στην Αλίαρτο ετοιμάζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Πέριφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Πειραματικό κέντρο στην Αλίαρτο Βοιωτίας ετοιμάζεται να προχωρήσει στα χωράφια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Σταύρος Ζωγραφάκης, αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Έρευνας και Ανάπτυξης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Πρόκειται για 1.300 στρέμματα, για τα οποία, όπως είπε, έχει έρθει σ’ επαφή το Γεωπονικό με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, ώστε αγροί που έχουν μείνει αναξιοποίητοι όλα αυτά χρόνια να γίνουν επιδεικτικοί, με στόχο παραγωγοί και άνθρωποι, που θέλουν για πρώτη φορά να ασχοληθούν με τον αγροτικό χώρο, να βλέπουν την προσπάθεια που γίνεται και το προϊόν, που τους ενδιαφέρει και να πράττουν αναλόγως.

Ο κ.Ζωγραφάκης εξήγησε πως γίνεται μία δεύτερη προσπάθεια αλλά υπάρχουν αρκετές δυσκολίες είναι να γίνει Innovation Center, δηλαδή ένα Κέντρο Καινοτομίας, όπου κάποιοι, «που έχουν ολοκληρώσει σπουδές γεωπονικές ή διάφορες άλλες σχολές να έρθουν να σχεδιάσουν για πρώτη φορά σε δικούς μας εργαστηριακούς χώρους τα δικά τους προϊόντα αγροδιατροφής».

Εξήγησε πως επειδή είναι πως είναι πάρα πολύ δύσκολο ένας νέος να φτιάξει κάτι και να ασχοληθεί με τον τομέα, διότι μπορεί να έχει ιδέες αλλά «δεν έχει το αρχικό ποσό για να κάνει μια δική του επένδυση, να φτιάξει δικά του εργαστήρια, να πάρει δικές του άδειες κ.λπ.».

Όμως στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να έρθει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, εφόσον αξιολογηθεί η δική του πρόταση, «οπότε να σχεδιάσει ένα δικό του προϊόν. Και εάν αυτό το προϊόν μπορεί να βρεθεί στην αγορά αργότερα, σε κάποιο πιάτο παράδειγμα του καταναλωτή, μετά στη συνέχεια ο ίδιος νέος θα μπορεί πια να υλοποιήσει αυτή την επένδυση».

Σημείωσε πως υπάρχουν χώροι στα Σπάτα και στην Κωπαΐδα αλλά θα χρειαστεί να βρεθεί άλλος χώρος, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει μια σχετική συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, χωρίς όμως να έχει καταλήξει ακόμη.

Ο κ.Ζωγραφάκης εξήγησε πως υπάρχει επαφή το τελευταίο διάστημα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ώστε να στηθούν και μέσα στο Γεωπονικό αλλά και στη συνέχεια έξω απ’ αυτό, θερμοκοιτίδες εταιρίες start ups, δηλαδή νεοφυών επιχειρήσεων, όπου εκεί με τη βοήθεια διάφορων ριψοκίνδυνων, χρηματοδοτικών κεφαλαίων, τα Ventures Capitals, θα μπορέσουν κάποια απ’ αυτά στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούν και ν΄ αποτελέσουν μια σημαντική πηγή εισοδήματος ακόμα και για το Πανεπιστήμιο αλλά και για τους ανθρώπους που θα σχεδιάσουν αυτά τα προϊόντα. Πρόσθεσε ακόμη, πως γίνονται επαφές «και με μεγάλες εταιρίες του λιανικού εμπορίου που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν και να μας δώσουν ειδικές θέσεις στις επιχειρήσεις τους, για να προβάλλουμε καινούργια προϊόντα νέων ανθρώπων, που έχουν ασχοληθεί στον τομέα της αγροδιατροφής».

Πηγή: ypaithros.gr
 http://www.radio-thiva.gr