Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Γιατί ξυπνάμε κουρασμένοι: 7 λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι πριν κοιμηθούμε

https://piraeuspress.gr/…/giati-xypname-kourasmeni-7-lathi…


Ύπνος: Νιώθετε και εσείς κουρασμένοι όταν ξυπνάτε; Αναρωτηθήκατε ποτέ τι λάθος μπορεί να κάνετε; Έχετε συμπληρώσει 8 ώρες ύπνου και πάλι νιώθετε κουρασμένοι. Οι κακές συνήθειες πριν κοιμηθούμε και οι διακοπές αλλά μπορεί να αποτελούν την αιτία.
Ποιες είναι οι κακές συνήθειες;

Πηγαίνετε για ύπνο συγκεκριμένη ώρα

Όταν δεν έχετε σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο και κοιμάστε διαφορετικές ώρες κάθε νύχτα, τότε το βιολογικό ρολόι του σώματος απορρυθμίζεται. Αποτέλεσμα να ξυπνάτε κουρασμένοι. Ο ψυχολόγος Michael Breus, που ασχολείται με θέματα ύπνου, προτείνει στους ασθενείς του να ορίσουν μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ, που θα ξαπλώνουν. Αφού το κάνουν, τους προτρέπει να βάλουν ένα χρονόμετρο 60 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα ύπνου, και να χρησιμοποιήσουν αυτόν το χρόνο ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα: τα πρώτα 20 λεπτά για να τελειώνουν διάφορες δουλειές, τα επόμενα 20 για να ασχοληθούν με την υγιεινή του σώματος και τα τελευταία 20 για να κάνουν κάτι που τους χαλαρώνει, όπως για παράδειγμα να διαβάσουν ένα βιβλίο. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, τότε πέφτουν για ύπνο, κλείνοντας όλα τα φώτα.

Μην αφήνετε ανοιχτή την τηλεόραση για να κοιμηθείτε

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε πριν κοιμηθούμε, είναι να αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο. Έτσι θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο, θα μας πάρει ο ύπνος πιο εύκολα. Στην πραγματικότητα, όμως, ξυπνάμε κουρασμένοι και υπολειτουργούμε. Ο φωτισμός σε συνδυασμό με τον ήχο διεγείρει τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μένουμε ξύπνιοι περισσότερο από ότι υπολογίζουμε.

Κλείστε το κινητό πριν κοιμηθείτε

Όπως με την τηλεόραση το ίδιο συμβαίνει και με το κινητό τηλέφωνο, όταν ξαπλώνουμε και το έχουμε δίπλα μας, γιατί ο μπλε φωτισμός μπερδεύει τον εγκέφαλο και σταματάει την παραγωγή μελατονίνης, που ρυθμίζει ύπνο και την αφύπνιση, δηλαδή τους λεγόμενους κιρκαδιανούς ρυθμούς .Όταν το δωμάτιο είναι σκοτεινό, η μελατονίνη είναι πιο εύκολο να παραχθεί και έτσι μπορούμε να κοιμηθούμε χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Ακατάλληλο το αλκοόλ πριν τον ύπνο

Το αλκοόλ μπορεί να φέρνει ζαλάδα ή αίσθηση νύστας, όμως, μειώνει το βαθύ στάδιο του ύπνου REM και αυξάνει τον ύπνο ΝREM, όπου και ο παραμικρός θόρυβος είναι αρκετός για να σας ξυπνήσει. Η έλλειψη του REM μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στο σώμα, όσο και στον εγκέφαλο. Επιπλέον, πίνοντας αλκοόλ, αυξάνετε τις πιθανότητες της αφυδάτωσης ενώ είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα για να επισκεφτείτε την τουαλέτα.

Μην καταναλώνετε καφεΐνη

Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, γεγονός που αυξάνει την εγρήγορσή σας και νιώθετε ότι σας κρατάει στην… τσίτα. Συχνά χρειάζεται να περάσουν γύρω στα 20 λεπτά για να φανεί η επίδρασή τους.

Μην κοιμάστε με το ζόρι

Αν έχετε ξαπλώσει και δεν σας έχει πάρει ο ύπνος μέσα στα επόμενα 30-45 λεπτά, τότε σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως για παράδειγμα ένα ντουζ. Με το να επιβάλλεται στον εαυτό σας να κοιμηθεί, το μόνο που καταφέρνετε είναι να νιώθετε εκνευρισμό και δυσφορία, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεστε ουσιαστικά.

Μπορεί να έχετε κάποια διαταραχή στον ύπνο

Υπάρχει περίπτωση να έχετε κάποια διαταραχή ύπνου, όπως είναι η υπνική άπνοια και να μην το γνωρίζετε. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται διακοπή της ροής του αέρα στις αεροφόρες οδούς, με αποτέλεσμα να κόβεται η αναπνοή. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι το ροχαλητό που σε συνδυασμό με τις άπνοιες, προκαλεί μικροαφυπνίσεις, με αποτέλεσμα ο ύπνος να διακόπτεται. Θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό και να κάνετε εξετάσεις σε εξειδικευμένα εργαστήρια ύπνου.

Κλείστε την τηλεόραση, αφήστε εκτός δωματίου το κινητό τηλέφωνο και ο ύπνος σας θα γίνει καλύτερος. Το πρωί θα σας βρίσκει ξεκούραστους.