Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Πως να διατηρήσω τα φρούτα μου φρέσκα μετά το κόψιμο




Θέλεις να πάρεις φρούτα μαζι σου για πρωινό-δεκατιανό αλλά σκέφτεσαι πως να τα μεταφέρεις; Καταφεύγεις συνέχεια στην μπανάνα γιατί σου είναι πιο εύκολο; Δες μερικές λύσεις παρακάτω για να αρχίσεις να βάζεις ποικιλία φρούτων-χρωμάτων στην ζωή σου.. Πέρα λοιπόν απο τα τάπερ που μπορούμε να αποθηκεύσουμε ένα φρούτο ολόκήρο με την φλούδα , πρέπει να βρούμε λύσεις και με τα φρούτα χωρίς φλούδα πως να διατηρήσω την θρεπτική τους αξία.

Το πρόβλημα είναι πως τα φρούτα όταν τα κόβουμε οξειδώνονται και μαυρίζουν μέσα σε λίγα λεπτά αφού κοπούν και εκτεθούν στον αέρα, έτσι χάνουν και τα θρεπτικά τους συστατικά. Υπάρχουν λύσεις για να παίρνεις κομμένο το φρούτο σου στη δουλειά ή να το δίνεις στο σχολείο (για το παιδι) . Συνήθως το λεμόνι(και γενικά τα όξινα ) βοηθάει να μην μαυρίσουν αλλά ίσως να αλλοιώσει την γεύση(αν δεν έχεις πρόβλημα) . Ύπαρχουν όμως μικρά κόλπα που μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις και την γεύση και την θρέψη του σταθερή. Ξεκινάμε την δοκιμή:

Βάλε σε ένα μπολάκι νερό και μια κουταλιά μέλι και μούλιασε το φρούτο. Όταν το βγάλεις το βάζεις σε σακουλάκι που να μην έχει αέρα(τύπου zip) .
Βύθισε τα φρούτα σου σε χυμό λεμονιού, μήλου, πορτοκαλιού για να μειωθεί το κιτρικό οξύ που οδηγεί σε ενζυμική αντίδραση. Αν θέλεις πρόσθεσε μηλόξυδο για να μειώσει την όξινη γεύση του χυμού που έβαλες. Το λεμόνι στην ουσία αλλάζει το ph και μειώνεται η δραστικότητα της φαινολάσης (ένζυμο) και έτσι δεν μπορεί να ξεκινήσει η ενζυμική αμαύρωση.

Βάλτε σε αλατόνερο (1/2 κουταλάκι αλάτι) το φρούτο για λίγα λεπτά.
Μια ακόμα λύση είναι να βυθίσεις το φρούτο μέσα σε νερό με ασκορβικό οξύ(βιταμίνη C του εμπορίου)
Επίσης το μαχαίρι που κόβεις το φρούτο μπορεί να επηρεάσει (οξύτητα του εργαλείου κοπής) . Χρησιμοποίησε ένα καλό μαχαίρι τύπου σέφ ακονισμένο .
Μια ακόμα λύση είναι να το κόψεις σε κομματάκια(4 ή 6) και να το τυλίξεις με μεμβράνη(πάλι όμως πλένοντας το καλά και κρατόντας την φλούδα) .

Αν πάλι υπάρχει η δυνατότητα είτε για εσένα είτε για το παιδί σου να έχετε μαζι σας μαχαίρι (ή παιδικά μαχαιράκια-με την βοήθεια της δασκάλας) τότε μπορέιτε να το κάνετε και με αυτό το τρόπο.
Στην αγορά πλέον υπάρχουν πολλά ΄΄εργαλεία΄΄ κοπής για τα φρούτα μας, αφαιρόντας για παράδειγμα το φλοιό-κουκούτσι , πχ για το μήλο. Ξεπλένουμε καλά το υπόλοιπο φρούτο(με ξύδι και νερό) αν θέλω να το δώσω με την φλούδα(αν εμπιστέυομαι τον παραγωγό –χρησιμοποιώ και την φλούδα) .
Φυσικά όλα τα παραπάνω όταν τα βγάλεις απο το ΄΄διάλυμα΄΄ τους πρέπει να το αποθηκεύσεις σε σακουλάκια στεγανά χωρίς άερα-υγρασία(κλείστα με την βοήθεια απο ένα καλαμάκι ρουφόντας τον αέρα για να είσαι ακόμα πιο σίγουρος) .

Δώσε χρώμα στην ζωή σου και όλα θα πάνε καλά!

Γράφτηκε απο Νεφέλη Πασιάκου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ