Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Έρευνα: Στη ρύπανση του αέρα αποδίδεται μία στις τρεις νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος



Ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος (το 33%) σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα και ένα μεγάλο μέρος από αυτά (τουλάχιστον ένα στα δέκα ετησίως) θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), με επικεφαλής τον Δαβίδ Ρόχας-Ρουέδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Respiratory Journal» της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 65,4 εκατομμύρια παιδιά σε 18 ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα), συμπεραίνοντας ότι η ποιότητα του αέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση άσθματος στα παιδιά.

Το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια παιδική πάθηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι τωρινές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το επίπεδο των διοξειδίου του αζώτου, που εκπέμπονται κυρίως από τα οχήματα, δεν παρέχουν επαρκή προστασία στα παιδιά.

Η μελέτη εκτιμά ότι το ποσοστό των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος που σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα ποικίλει ανάλογα με το είδος των ρύπων: Στο 33% για τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), στο 23% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ2) και στο 15% για τον μαύρο άνθρακα (BC).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των 18 χωρών με τις συστάσεις του ΠΟΥ για τα σωματίδια ΡΜ2,5 θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 66.000 (11% του συνόλου) τα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος, ενώ η συμμόρφωση με τις οδηγίες για το επίπεδο των οξειδίων του αζώτου θα μπορούσε να αποτρέψει μόνο 2.400 περιστατικά κάθε χρόνο (0,4% των συνολικών). Συνεπώς, οι επιστήμονες έκριναν ότι οι εν λόγω συστάσεις του ΠΟΥ είναι πολύ «χαλαρές» και πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές.