Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Οι απίστευτες ιδιότητες της μαστίχας Χίου

Xρησιμοποιείται για την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων


Η μαστίχα είναι μια φυσική αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται από το μαστιχόδεντρο, ένα είδος δέντρου που καλλιεργείται αποκλειστικά σε χωριά της νότιας Χίου.
Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Ειδικότερα, σύγχρονες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η μαστίχα ασκεί αντιβακτηριδιακή και αντιμικροβιακή δράση, κυρίως στη στοματική κοιλότητα, όπου εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων που ευθύνονται για την εμφάνιση πλάκας και τερηδόνας, καθώς και στο γαστρεντερικό σύστημα όπου έχει φανεί ότι ασκεί προστατευτική δράση ενάντια στο βακτήριο Helicobacter pylori, που ευθύνεται για την εμφάνιση έλκους.

Από την άλλη, η μαστίχα περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά κι έχει φανεί ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η νόσος Crohn, μειώνοντας τη φλεγμονή. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ασκεί υπολιπιδαιμική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων, ενώ πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η μαστίχα ενδεχομένως να λειτουργεί και ως αντικαρκινικός παράγοντας.

Πηγή: neadiatrofis.gr