Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

ΛΗΓΜΕΝΟ ΓΑΛΑ: 10 ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ




Εχει τύχει σε όλους μας να ξεμείνει γάλα στο ψυγείο. Και να λήξει. Και να χρειαστεί να το πετάξουμε.

Και αυτό έχει συμβεί και ξανά, και ξανά, και ξανά.

Και κάπου εκεί όλοι και όλες αναρωτιούνται τι θα μπορούσαν να κάνουν με αυτό το γάλα που έληξε.

Το σίγουρο εναι ότι δεν μπορείτε να το καταναλώσετε. Μπορείτε, όμως, να το χρησιμοποιήσετε και μάλιστα με πάρα πολλούς τρόπους:

Ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα ψάρια -Βάλτε τα ψάρια να ξεπαγώσουν σε ένα μπολ με γάλα για ταχύτητα αλλά και για επιπλέον νοστιμιά στο ψήσιμο.

Φτιάξτε μια μάσκα προσώπου -Εκμεταλλευόμενοι τις ενυδατικές ιδιότητες του γάλακτος, αναμείξτε γάλα σε σκόνη με ίση ποσότητα νερού μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής πάστα. Απλώστε στο πρόσωπο και αφήστε για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά. Καθαρίστε τα ασημικά -Χρησιμοποιήστε ξινόγαλα ή γάλα που έχει λήξει προσθέτοντας λίγο ξίδι και με ένα πανί τρίψτε καλά τα ασημικά. Καθαρίστε με ένα βρεγμένο πανί και σκουπίστε με ένα μαλακό πανί. Τέτοια γυαλάδα δεν έχετε ξαναδεί.

Καθαρίστε τα έπιπλα -Με το προηγούμενο μείγμα και ακολουθώντας την ίδια διαδικασία γυαλίστε τις ξύλινες επιφάνειες, καθώς το γάλα θα ενυδατώσει το ξύλο με τον καλύτερο τρόπο.

Επιδιορθώστε ραγισμένες πορσελάνες -Σας ράγισε ένα παλιό πιατάκι ή ένα φλιτζάνι από τις πορσελάνες της γιαγιάς; Κανένα πρόβλημα! Βάλτε το ραγισμένο προϊόν σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και καλύψτε με γάλα. Αφήστε να βράσει και χαμηλώστε εντελώς τη θερμοκρασία, αφήνοντας για άλλα 45 λεπτά. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος θα συνενώσουν τη ρωγμή και θα τη σφραγίσουν. Καθαρίστε τα χέρια σας -Κάνατε κάποια δουλειά στον κήπο ή γέμισαν τα χέρια σας μουντζούρες από το αυτοκίνητο; Κανένα πρόβλημα. Ανακατέψτε αλεύρι βρόμης και γάλα για να δημιουργήσετε μια παχιά πάστα και τρίψτε τα χέρια σας. Το μείγμα θα απομακρύνει τη βρομιά και παράλληλα θα ενυδατώσει τα χέρια σας. Επιπλέον τα σκασίματα που τυχόν υπάρχουν στην επιδερμίδα θα απαλυνθούν ή θα εξαφανιστούν.

Αφαιρέστε τους λεκέδες από το ύφασμα -Το μελάνι είναι ένας δύσκολος λεκές στο ύφασμα. Μουλιάστε τον αποβραδίς σε γάλα και την επόμενη μέρα ξεπλύνετε καλά. Το γάλα θα διαλύσει το μελάνι και το ρούχο θα καθαρίσει ευκολότερα κατά το πλύσιμο. Γυαλίστε τα παπούτσια από λουστρίνι –Τρίψτε την επιφάνεια των παπουτσιών με ένα πανί εμποτισμένο με γάλα. Αφήστε να στεγνώσει. Γυαλίστε με ένα καθαρό πανί. Το γάλα εκτός από τη γυαλάδα θα απομακρύνει τυχόν γδαρσίματα στην επιφάνεια του δέρματος. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στις τσάντες από λουστρίνι.

Αφαιρέστε το μακιγιάζ -Γάλα σε σκόνη και ζεστό νερό αποτελούν το ιδανικό προϊόν ντεμακιγιάζ. Εφαρμόστε όπως κάνετε συνήθως και ξεπλύνετε καλά.

Μειώστε το κάψιμο από πικάντικη τροφή -Αν φάγατε κάτι καυτερό, το γάλα θα σας ανακουφίσει. Αποφύγετε να πιείτε οτιδήποτε κρύο και επιλέξτε χλιαρό γάλα για να δείτε ταχεία βελτίωση.