Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Δήλωση κ. Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνου του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος


Δύο δυσμενέστατες για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις με Τροπολογία της τελευταίας στιγμής έφερε η Κυβέρνηση, αναιρώντας τις διακηρύξεις της καλής νομοθέτησης.

Η τροπολογία:

1. Ευνοεί την αυθαιρεσία των εργολάβων και αυξάνει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, ενώ καταργεί την αλληλέγγυα ευθύνη αναθέτοντα εργολάβου και υπεργολάβου για περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

2. Καταργεί την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος προστασίας των εργαζομένων στις περιπτώσεις απόλυσης χωρίς βάσιμο λόγο που συνδέεται είτε με την ικανότητα και τη συμπεριφορά τους, είτε με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι γίνονται έρμαια στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και απολύονται οποτεδήποτε.

Πρόκειται για δύο ρυθμίσεις που εξυπηρετούν μόνο τα κακώς εννοούμενα εργοδοτικά συμφέροντα και αφαιρούν σημαντικά δικαιώματα του εργαζομένου .

Ως φαίνεται μάλιστα αποτελούν τον προάγγελο και άλλων δυσμενών αλλαγών στα εργασιακά δικαιώματα και αποδεικνύουν το είδος και το περιεχόμενο των αλλαγών που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης.