Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Αυτό είναι το χειρότερο λάδι για την κοιλιά σου!



Τα μαγειρικά έλαια έχουν βασικά θρεπτικά συστατικά αλλά η χρήση συγκεκριμένων λαδιών μπορεί να αυξήσει την περίμετρο της μέσης σου! Δεν το λέμε εμείς, το λέει η επιστήμη!

Ποιο είναι το χειρότερο λάδι;

Κάποια μαγειρικά έλαια είναι γεμάτα με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, κάποια άλλα σε φορτώνουν με λίπος. Το χειρότερο λάδι πάντως θεωρείται το σογιέλαιο. Αν και ο περισσότερος κόσμος το έχει συνδέσει με υγιεινό τρόφιμο, ωστόσο αυτό το δημοφιλές φυτικό έλαιο είναι ένας διατροφικός εφιάλτης που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σε σημαντική αύξηση βάρους στα ζώα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας το διαπίστωσαν αυτό το 2015 όταν χώρισαν σε τέσσερις ομάδες ποντίκια και τα έτρεφαν με 40% λιπαρά και τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Δύο ομάδες έλαβαν τροφές πλούσιες σε έλαιο καρύδας, μια δημοφιλή πηγή κορεσμένων λιπαρών, και μια από αυτές τις ομάδες έλαβε επίσης φρουκτόζη, ένα είδος ζάχαρης. Σε άλλη ομάδα χορηγήθηκε διατροφή με βάση το σογιέλαιο, ενώ μια από τις δύο ομάδες που κατανάλωνε σογιέλαιο έλαβε επίσης φρουκτόζη.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή με βάση το σογιέλαιο αύξησαν κατά 25% περισσότερο το βάρος τους σε σχέση με τα ποντίκια που ακολούθησαν διατροφή με έλαιο καρύδας. Επίσης παρατηρήθηκε 12% αύξηση βάρους σε σχέση με τις ομάδες που έλαβαν επιπλέον φρουκτόζη. Τα ποντίκια που έκαναν διατροφή με σόγια εμφάνισαν επίσης μεγαλύτερες ποσότητες λίπους και ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Ευθύνονται τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα;

Την εποχή εκείνη, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το σογιέλαιο ήταν επιβλαβές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα του λινολεϊκού οξέος, ενός ωμέγα-6 λιπαρού οξέος που αποτελεί περίπου το 55% του σογιέλαιου. Ενώ ο οργανισμός μας χρειάζεται τα ωμέγα-6 για καλύτερη υγεία, πάρα πολλά ωμέγα-6 μπορεί να αυξήσουν την όρεξη και να επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει λίπος, οδηγώντας έτσι σε αύξηση βάρους.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports μελέτησε αυτή την υπόθεση και διαπίστωσε ότι, ενώ το γενετικώς τροποποιημένο σογιέλαιο που χρησιμοποιείται στα εστιατόρια και έχει σχεδιαστεί να περιέχει χαμηλό λινολεϊκό οξύ αυξάνει ελαφρώς το βάρος και την αντίσταση στην ινσουλίνη από το συμβατικό σογιέλαιο, ο διαβήτης και το λιπώδες ήπαρ εμφανίζεται το ίδιο με όσους καταναλώνουν συμβατικό σογιέλαιο. Και πάλι, αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στα ωμέγα-6.

Τα ωμέγα-6 είναι φλεγμονώδη λιπαρά, που σημαίνει ότι προκαλουν φλεγμονή στον οργανισμό. Μάλιστα, η κατανάλωση τρανς λιπαρών από έτοιμα φαγητά και προϊόντα μαζικής παραγωγής ενισχύει τη φλεγμονή, η οποία αν και είναι μια φυσιολογική, προστατευτική διαδικασία της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού, είναι προστατευτική μόνο όταν λαμβάνει τέτοια συστατικά σε χαμηλές δόσεις. Η συνεχής φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, υπνηλία, δερματικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα και διάφορες ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, κάποιων μορφών καρκίνου και κατάθλιψη.

Τι λάδι να προτιμήσεις

Τι σημαίνει αυτή η έρευνα για την κατανάλωση των φυτικών ελαίων; Δεδομένου ότι υπάρχουν στην αγορά συσκευασμένα προϊόντα με φυτικά έλαια και περιέχουν τα επιβλαβή ωμέγα-6, είναι καλύτερο να περιορίσεις τη χρήση ελαίων που έχουν αυξημένα ωμέγα-6.

Αντί να βασίζεσαι σε ένα είδος φυτικού λαδιού χρησιμοποίησε πιο υγιεινές πηγές λαδιών, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ή το λάδι και το βούτυρο καρύδας. Συγκεκριμένα το ελαιόλαδο:

Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διατηρεί υγιή τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, λόγω της ολεοκανθάλης της φυσικής φαινόλης που περιέχει.

Βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας λόγω του ελαϊκού οξέος και την υδροξυτυροσόλης και προστατεύει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες και την ελκώδη κολίτιδα.

Η βιταμίνη Ε, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου, την οστεοπόρωση και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και βοηθά στην πέψη των άλλων λιπαρών και μη τροφών, διευκολύνοντας τις εκκρίσεις της χολής.

Συντελεί στη μακροζωία και τη ζωτικότητα.

Πηγή: wefit.gr