Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Ανακοίνωση – Καταγγελία της ΔΑΚΕ ΛΑΡΚΟ για το μετάλλευμα από Γουατεμάλα



Σε ανακοίνωση προχώρησε η ΔΑΚΕ ΛΑΡΚΟ αναφορικά με το μετάλλευμα που έφερε πρόσφατα πλοίο από την Γουατεμάλα, το οποίο πριν λίγες ημέρες είχε και ένα ατύχημα στο λιμάνι της Λάρυμνας. Συγκεκριμένα η ΔΑΚΕ ΛΑΡΚΟ καταγγέλει πως είναι αδύνατη η ασφαλής επεξεργασία του εν λόγω μεταλλεύματος, όπως επεξηγείται παρακάτω στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΛΑΡΚΟ:

Γιατί το μετάλλευμα της Γουατεμάλα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για την ΛΑΡΚΟ: Το μετάλλευμα αυτό, παρόλο που έχει ένα εντυπωσιακό φαινομενικά ποσοστό 1, 78%νικελιο σε αρχικό δείγμα έχει σημαντική εργασία 35%και περιέχει δύστηκτα στοιχειά. Είναι ανάλογο με εγχώριο μετάλλευμα περιεκτικότητας 1.25%, όπως το μετάλλευμα της Καστοριάς που διαθέτει η Λάρκο.

Τα δύστηκτα στοιχειά που περιέχει ανεβάζουν την θερμοκρασία των σκωριών των ηλεκτροκαμινών στις όποιες γίνεται η τήξη. Η επεξεργασία του στο εργοστάσιο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ σε ποσοστό τροφοδοσίας άνω του 20.30% στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως προκύπτει από σχετικές αρχικές μελέτες και εκτιμήσεις των ειδικών μεταλλουργών. Η σύμβαση που έχει υπογράψει η διοίκηση της Λάρκο με την Telf εταιρία, η οποία εκμεταλλεύεται το μεταλλείο της Γουατεμάλας προβλέπει ότι θα πληρωθεί από την δεύτερη ποσό 54δολλαρια για κάθε τόνο μεταλλεύματος που έχει επεξεργαστεί η πρώτη και θα παραδοθεί από αυτή, ποσότητα σιδηρονικελίου με περιεχόμενο νικέλιο που αντιστοιχεί σε 10.6 τόνους για κάθε 1000 του μεταλλεύματος. Η συμφωνία σαφώς είναι ζημιογόνα για την Λάρκο. Η ζημιά αυτή, δε με τις σημερινές τιμές νικελίου εκτιμάται σε 40με 60δολλαρια ανά τόνο μεταλλεύματος, ανάλογα με την απόδοση του εργοστάσιου η σύμβαση προβλέπει απόδοση 85%, ενώ η τρέχουσα του μηνός είναι 70%.

Το μετάλλευμα αυτό θα κοστίσει στην Λάρκο διπλάσια από το δικό της, ενώ η συνολική ζημιά θα είναι άνω των 2.000.000 δολάρια για τους αρχικούς 50.000 τόνους μεταλλεύματος της σύμβασης. Επιπλέον, η παραπάνω σύμβαση οδηγεί την Λάρκο σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της προς τους ευρωπαίους πελάτες της, καθώς το παραγόμενο σιδηρονικέλιο θα παραδίδεται στην Telf σε απώλεια εισπράξεων και επομένως σε στραγγαλισμό της και σε πτώχευση.

Η μονή λύση στο σημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λάρκο δεν μπορεί παρά να είναι η ανάπτυξη της εξορυκτικής ικανότητας των μεταλλείων της Ευβοίας, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του εργοστάσιου. Δυνατότητες υπάρχουν παρά την πολιτική απαξίωση και εγκατάλειψη των μεταλλείων που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, είτε από ανικανότητα είτε σκόπιμα, ώστε να οδηγήσει στην απαξίωση. Πρέπει να σταματήσει άμεσα. Σημειώνουμε ότι τυχαία με την έναρξη εκμετάλλευσης του ορυχείου ΚΟΥΤΟΣ στην Εύβοια αποκαλύφθηκε κοίτασμα με περιεχόμενο νικέλιο 1.25%, μετάλλευμα δηλαδή πολύ καλύτερο από αυτό της Γουατεμάλας αφού έχει λιγότερη υγρασία και δύστηκτα. Η συνεργασία με την αμφιλεγόμενης διαφάνειας εταιρία TELF δεν αποτελεί λύση για την Λάρκο. Παρόμοιες συμφωνίες υποκρύπτουν εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων ή ακόμη και γεωπολιτικών.