ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
H βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου μίλησε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης», στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» με την Ευγενία Χατζηγεωργίου για το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Δήμων.
Η Γιώτα Πούλου μίλησε για μία «πλήρη ανατροπή» της μεταρρύθμισης του Κλεισθένη που επιχειρείται αυτήν την στιγμή από την κυβέρνηση με τις διατάξεις που προωθεί για την τοπική αυτοδιοίκηση και σημείωσε πως «το κυρίαρχο είναι ο μη σεβασμός της λαϊκής ετυμηγορίας η οποία έχει εκφραστεί μόλις πριν λίγο». Επίσης ανέφερε πως «αλλάζει τη σύνθεση των εκτελεστικών επιτροπών του δήμου αφαιρόντας αρμοδιότητες από το ουσιαστικό αποφασιστικό όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο».
Μιλώντας για την απλή αναλογική, υπογράμμισε πως «σημαίνει συναίνεση, συνεργασία, συναπόφαση, συναντίληψη», επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί κανείς να μιλά για ακυβερνησία όταν δεν έχει κριθεί στην πράξη». Χαρακτήρισε «τελείως αυθαίρετο» ότι παίρνουν ως δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες και συνέργειες σε τοπικό επίπεδο και συμπλήρωσε πως η ΝΔ «δείχνει τη διαφορετική αντίληψη που έχει στα τοπικά πράγματα», κάνοντας λόγο για «τεχνητές πλειοψηφίες οι οποίες δεν έχουν κριθεί από τον λαό» και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση προσπάθεια δημιουργίας δημαρχοκεντρικού μοντέλου.
Στα προβληματικά σημεία των διατάξεων, ανέφερε πως στο πρώτο άρθρο που αφορά στη σύμπραξη παρατάξεων δεν αναφέρεται πως πρέπει να υπάρχει η συναίνεση όλων των μελών των παρατάξεων που συμμετέχουν, αλλά η απόφαση θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία, «που σημαίνει ότι ο δήμαρχος μπορεί να διασπάσει με αυτόν τον τρόπο τις διάφορες δημοτικές παρατάξεις». Επίσης, ενώ «δεν υπάρχει στη διοίκηση μη ανακλητή απόφαση» ορίζεται πως «από τη στιγμή που κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο η συμφωνία των παρατάξεων, δεν μπορεί να ανακληθεί».
Στάθηκε στο ότι ορίζεται ότι η πλειοψηφία των μελών στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο έχει εκλεγεί ο δήμαρχος αλλά και στο ότι οι αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων από αποφασιστικές μετατρέπονται σε εισηγητικές. Επεσήμανε, τέλος, ότι «ενώ κλήθηκαν και συμμετείχαν στις εκλογές και έχουν εκλεγεί πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι στην αυτοδιοίκηση, τους στερείται το δικαίωμα του να μπορούν να αποφασίζουν και επαναφέρεται το προηγούμενο σύστημα της διατύπωσης γνώμης ή εισήγησης προς το κεντρικό συμβούλιο».