Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τελικά οι μπανανόφλουδες είναι αρκετά χρήσιμες




Ποιος δεν λατρεύει τις μπανάνες με την υπέροχη, γλυκιά, γεύση; Με τη φλούδα, όμως, τι γίνεται; Καταλήγει στα σκουπίδια ή τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι τώρα, γιατί, αν δεν το ήξερες ήδη, η μπανανόφλουδα δεν είναι μόνο βρώσιμη, αλλά κάνει και καλό.

Σε πολλές χώρες όπως στην Ινδία, η μπανανόφλουδα θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά με πολλά οφέλη για τον οργανισμό και, μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό Business Insider, περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών Β6 και Β12, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Σημείωσε ότι η σάρκα μιας μεσαίας μπανάνας περιέχει σημαντικά ποσοστά της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης διαφόρων θρεπτικών ουσιών, όπως 12% των ινών, 17% της βιταμίνης C, 20% της βιταμίνης Β6, 12% του καλίου και 8% του μαγνησίου, ενώ αν στη συνέχεια φας και τη φλούδα θα λάβεις ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Βέβαια, μπορεί η σάρκα να είναι μαλακή και γλυκιά αλλά η φλούδα ινώδης και ελαφρώς πικρή, γι’ αυτό πριν τη φας πρέπει να την τηγανίσεις, να την ψήσεις ή να τη βράσεις για τουλάχιστον 10 λεπτά, μιας και η θερμότητα διασπά τις ίνες και την μαλακώνει κάνοντας την και πιο εύπεπτη. Εναλλακτικά, μπορείς να την προσθέσεις σε smoothies. Επιπλέον, όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα τόσο πιο λεπτή και γλυκιά γίνεται η φλούδα.

Άλλες χρήσεις της μπανανόφλουδας
Αν πάλι δεν πείθεσαι με τίποτα να δοκιμάσεις μπανανόφλουδα, δες κάποιες εναλλακτικές χρήσεις της:
* Γίνεται εξαιρετικό λίπασμα λόγω του υψηλού ποσοστού καλίου που περιέχει και το οποίο κάνει καλό στην ανάπτυξη των φυτών.
* Σταματάει τη φαγούρα από τα τσιμπήματα. Απλά τρίψε το εσωτερικό της φλούδας πάνω στο τσίμπημα.
* Γυαλίζει από φύλα φυτών μέχρι παπούτσια και ασημικά.

* Είναι ένα και ένα για καθαρισμό προσώπου. Βάζεις το πρόσωπο σου πάνω από κατσαρόλα με βραστό νερό (που έχεις αποσύρει από τη φωτιά πριν) για 10 λεπτά, ώστε οι ατμοί να ανοίξουν τους πόρους του δέρματος και στη συνέχεια τρίβεις απαλά το πρόσωπο με το εσωτερικό μέρος της φλούδας, ξεπλένεις με κρύο νερό και λες αντίο στα μαύρα στίγματα.
* Κάποιοι χρησιμοποιούν το εξωτερικό της φλούδας ακόμα και για να διώξουν τις ενοχλητικές κρεατολιές, που μπορεί να έχουν σε διάφορα μέρη του σώματός τους. Κόβεις ένα κομμάτι από τη μπανανόφλουδα και αφού το πλύνεις πολύ καλά, το δένεις πάνω στην ελιά για 3-4 μέρες και για αρκετές ώρες. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό!