Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ΑΙΤΗΜΑ Ι.Σ.ΘΗΒΑΣ για εμβολιασμό προσφύγων




Προς
Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
Ιωάννη Μπασκόζο
Θήβα 15 Ιανουαρίου 2018 Αρ.Πρωτ.1061

Η χώρα υποχρεώθηκε, δυνάμει διεθνών συμφωνιών να φιλοξενήσει μεγάλο όγκο προσφύγων – μεταναστών, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής ύφεσης, η οποία έπληξε μεταξύ άλλων και το σύστημα υγείας, συνθήκες οι οποίες εάν (μη γένοιτο) συνδυαστούν είναι πιθανό να μεταβάλλουν τη χώρα σε ένα απέραντο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Με άλλες λέξεις, εάν δεν τηρηθούν βασικοί κανόνες υγιεινής σε προληπτικό επίπεδο, δεν θα ήταν παραλογισμός να πούμε ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εμφανίσεως μεταδοτικών ασθενειών με κίνδυνο επέκτασης στην κοινωνία υπό τη μορφή πανδημίας.

Άλλωστε τέτοια μεμονωμένα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια (ακόμη και πριν την έλευση των προσφύγων –μεταναστών), και στη περιοχή μας ,με εμφάνιση ασθενειών που δεν υπήρχαν στον Ελληνικό χώρο, όπως ιός Δυτικού Νείλου, φυματίωση, ελονοσία κλπ.

Δυστυχώς επιστημονικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ούτε να αποσιωπήσουμε το γεγονός ότι οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι (πρόσφυγες - μετανάστες) είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσουν ως ξενιστές τέτοιων σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων, τα οποία ασφαλώς και προσβάλλουν εν δυνάμει ασθενέστερα ανοσοποιητικά συστήματα, δηλαδή τα παιδιά, και προφανώς τα ανεμβολίαστα.

Ήδη λοιπόν με αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας τα παιδιά αυτά (φιλοξενούμενα) εισάγονται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως της περιοχής μας, προκειμένου να τύχουν του αγαθού της εκπαιδεύσεως, γεγονός που έχει επιφέρει μεγάλη ανησυχία στους γονείς, με πολλές διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, οι οποίες εκπορεύονται από την αμφιβολία σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο έχει ακολουθηθεί, καθώς ουδείς δημόσιος φορέας έχει ελέγξει την ύπαρξη ή την τήρηση αυτού.
Όπως προείπαμε, επικροτούμε την εισαγωγή στην εκπαίδευση των παιδιών αυτών, πλην όμως δεν είμαστε σε θέση να πούμε το ίδιο για το επίπεδο εμβολιασμού τους ή για τις συνθήκες στις οποίες ζουν, καθώς επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να επισκεφθούμε το κέντρο φιλοξενίας, με σκοπό να διαπιστώσουμε την τήρηση ή μη των όρων υγιεινής αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών αυτών αλλά και των ενηλίκων, έτσι ώστε, σαν επιστημονικός σύλλογος που είμαστε να καθησυχάσουμε με τη σειρά μας την τοπική κοινωνία, πλην όμως ουδέποτε αυτό μας επετράπη από τους αρμόδιους συντονιστές του κέντρου.

Επειδή σαν Ιατρικός Σύλλογος έχουμε καθήκον και υποχρέωση, που εκπορεύεται από τον Ιατρικό Κώδικα και τον Κώδικα Δεοντολογίας, να επιλαμβανόμαστε επί θεμάτων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, ζητούμε και από εσάς να μας επιτραπεί η είσοδος στο Κέντρο Φιλοξενίας, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε από τα βιβλιάρια ή δελτία υγείας των φιλοξενουμένων, κυρίως ανηλίκων, αν τηρείται πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και οι γενικότερες υγειονομικές συνθήκες.

Εφιστούμε την προσοχή προς πάσα κατεύθυνση ότι με τη Δημόσια Υγεία ουδείς δύναται να ρισκάρει, καθώς οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως ισοπεδωτικές.

Θεωρούμαι ότι υπό τη βούλησή σας για προστασία της Δημόσιας Υγείας θα μας επιτραπεί η είσοδος στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί από υπεύθυνο επιστημονικό φορέα, τον Ιατρικό Σύλλογο Θηβών, η τήρηση των υγειονομικών προδιαγραφών των φιλοξενουμένων, και κυρίως των ανηλίκων.

Θεωρούμε ότι με βάση το εκπεφρασμένο αίσθημά σας για προστασία της Δημόσιας Υγείας θα κάνετε δεκτό το αίτημά μας. 

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας
Η Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας
Φιλιώ Πρωτόπαπα Λουκάς Ανανίκας
Κοινοποίηση :Δήμο Θηβαίων
ΜΜΕ
Υπουργείο Παιδείας
Πρόεδρο ΚΕΕΛΠΝΟ