Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Διστακτικοί οι πολίτες στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα



Χαμένοι στους φόρους και τις δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις εμφανίζονται οι πολίτες αφού ούτε οι 100 δόσεις αλλά ούτε και τα χαμηλότερα πρόστιμα που προσφέρει στο πιάτο ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, δείχνουν να δελεάζουν τον κόσμο για να «ξεπλύνει» τις αμαρτίες των αυθαιρεσιών του. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου που διαχειρίζεται την τεχνολογική πλατφόρμα των δηλώσεων και παρουσιάζει σήμερα το «business story», από τον περασμένο Νοέμβριο που ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου του 2018 , στο νόμο 4495/2017 είχαν προσέλθει μόλις 60.000 πολίτες. Από αυτούς περίπου 4.500 είναι μεταφορά δηλώσεων από το Ν4178/2013, εικόνα που προϊδεάζει στην άποψη ότι ο προηγούμενος νόμος, θα αποτελέσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μια σοβαρή δεξαμενή δηλώσεων του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Στην ίδια άποψη καταλήγουν και οι εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων του 4178, που υπολογίζεται στο 45%, δεν έχει περαιώσει την διαδικασία υπαγωγής και θα μετακινηθούν στο νέο νόμο. Η «ακινησία» άλλωστε που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες στην αγορά λόγω της προσμονής του καινούριου νόμου που φέρνει μειωμένα πρόστιμα και αυξημένες δόσεις συνηγορούν στην άποψη του τεχνικού κόσμου ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει. Έως τις 8 Απριλίου του 2018 παρέχεται έκπτωση 20% στις δηλώσεις που θα υποβληθούν ενώ από την ημερομηνία αυτή μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου του 2018, η έκπτωση πέφτει στο 10%.

Βγήκαν εκτός διαδικασίας πάνω από 300.000 αιτήσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος των αυθαιρέτων μηδενίζει από το κοντέρ των αιτήσεων, όσες ήταν σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας, εν αντιθέσει με τους προηγούμενους που οι δηλώσεις αυτές αθροίζονταν. Υπολογίζεται ότι από τους δύο προηγούμενους νόμους (4178 και 4014) δεν υφίστανται πάνω από 300.000 αιτήσεις, επειδή βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας χωρίς δηλαδή να έχουν οριστικοποιήσει τη δήλωση. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση στο νέο νόμο. Με τα νέα δεδομένα, οι δηλώσεις αυθαιρέτων που εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα υπολογίζονται σε 888.109 από 1 εκατομμύριο και πλέον που ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων μηνών (σ.σ λόγω διαγραφής των αιτήσεων που ήταν σε αρχικό στάδιο). Αντίστοιχα, τα έσοδα από τους παλιότερους νόμους πλησιάζουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από τον καινούριο υπολογίζονται σε 12,1 εκατομμύρια ευρώ.

Ο νέος νόμος θέτει πιο αυστηρές προθεσμίες επί της διαδικασίας, για αυτό και οι μηχανικοί από την στιγμή που θα καταβληθεί το παράβολο οφείλουν σε διάστημα 6 μηνών να υποβάλλουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (από 2 χρόνια που έδινε ο προηγούμενος νόμος). Η δήλωση μπορεί να οριστικοποιηθεί ακόμη και με την καταβολή του 30% του ειδικού προστίμου και με έγγραφη δήλωση του μηχανικού ότι έχει όλα τα δικαιολογητικά και τις μελέτες που απαιτούνται. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον 4178/2013 (παλιό νόμο) μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς να μεταφερθούν στον υφιστάμενο. Αρκεί οι ιδιοκτήτες να έχουν υποβάλλει όλα τα δικαιολογητικά και να ολοκληρώσουν την διαδικασία εντός ενός έτους από την έναρξη του νέου νόμου δηλαδή έως τις 6 Νοεμβρίου του 2018. Διαφορετικά, η δήλωση μεταφέρεται στο νέο νόμο. Στο ΤΕΕ θα λειτουργούν παράλληλα και τα δύο πληροφοριακά συστήματα δηλώσεων (παλιού και νέου νόμου) για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής από προηγούμενους νόμους και είναι στο στάδιο της αποπληρωμής του προστίμου. Εφόσον το επιθυμούν μπορούν να μεταφερθούν στην νέα ρύθμιση με συμψηφισμό του προστίμου.

Εάν οι δηλώσεις έχουν καταστεί οριστικές και απαιτείται διόρθωση στοιχείων, υποβάλλεται αίτημα στο ηλεκτρονικό σύστημα υπαγωγής και διαβιβάζεται στην οικεία Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων που θα αποφασίσει για την αποδοχή του.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές μπορούν να επιλέξουν είτε την εφάπαξ αποπληρωμή του προστίμου, κερδίζοντας έκπτωση 20% εφόσον πληρωθεί μέσα σε ένα μήνα από την υπαγωγή, είτε την καταβολή του 30% του προστίμου επίσης εφόσον καταβληθεί σε ένα μήνα από την υπαγωγή διακανονίζοντας το υπόλοιπο 70% με δόσεις ή την πληρωμή του σε 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ.

Εκκρεμεί σωρεία υπουργικών αποφάσεων

Ο νέος νόμος για την έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος χρειάστηκε προετοιμασία δύο ετών για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο η πλήρης εφαρμογή του προϋποθέτει την υπογραφή πλήθους υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων για τα οποία βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Μέχρι σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης έχουν υπογράψει μόνο μια ΚΥΑ που αφορούσε τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, τα δικαιολογητικά και τα πρόστιμα όπως αυτά διαμορφώνονται κατόπιν παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. Στην ίδια απόφαση καθορίζονται και οι αμοιβές των μηχανικών για την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων που διαμορφώνονται σε 15 ευρώ ανά νέα αίτηση και σε 10 ευρώ για υπαγωγές που προέρχονται από τον προηγούμενο νόμο. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθούν δύο ακόμη υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη συνδέεται με την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών και η δεύτερη με τις μελέτες στατικής επάρκειας (τρόπος μελέτης, υποβολής, εξαιρέσεις). Θα ακολουθήσει ερμηνευτική εγκύκλιος ή τροπολογία που θα περιλαμβάνει διορθώσεις, διευκρινίσεις και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που διατυπώθηκαν από φορείς και πολίτες μετά από περιοδεία που πραγματοποίησε ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης και οι συνεργάτες του σε πέντε πόλεις ανά την Ελλάδα.

Από το Μάρτιο η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών

Για δύο πράγματα δείχνουν να μην βιάζονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Για την εφαρμογή της Τράπεζας Γης που αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα του νέου νομοθετικού πλαισίου που ανασταίνει την μεταφορά συντελεστή δόμησης και για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Ως προς το πρώτο σκέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν 10 υπουργικές αποφάσεις ενώ δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι αρμόδιες επιτροπές που θα επεξεργαστούν τις νέες διατάξεις. Για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, τα πλάνα του υπουργείου είναι να τεθεί σε λειτουργία αργότερα και αφού ξεκινήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών που προσδιορίζεται για τον Μάρτιο.

newmoney.gr