Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Γιατί πονάει το σώμα όταν αλλάζει ο καιρός;


Ανήκετε σε αυτούς που με την έλευση του φθινοπώρου και την έστω και μικρή πτώση της θερμοκρασίας, νιώθετε το σώμα σας να αντιδρά με πόνους στα κόκκαλα και τις αρθρώσεις και πιάσιμο;

Η εξήγηση βρίσκεται στις αλλαγές στην βαρομετρική πίεση που μπορεί όντως να επηρεάσουν το σώμα μας.

Σύμφωνα με τον μελετητή και καθηγητή Ρόμπερ Τζέιμισον από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι μελέτες σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα στα οστά και τις αρθρώσεις έχουν καταδείξει τη συσχέτιση του καιρού με τις σωματικές αντιδράσεις. Είναι τυπικό, εξηγεί, οι πόνοι να αρχίζουν πριν καν εκδηλωθεί η αλλαγή στον καιρό. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο καθηγητής, ρευματολόγος Ντέιβιντ Μπορενστέιν από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο George Washington και πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας.

Πώς εξηγείται όμως το φαινόμενο;

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες με κυρίαρχη εκείνη που «ενοχοποιεί» την αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις σχετίζεται με την εμφάνιση βροχής, οι έρευνες δείχνουν πως το πρόβλημα ξεκινά από τις αλλαγές στην βαρομετρική πίεση. Αν φανταστεί κανείς τους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις ως ένα μπαλόνι, η υψηλή βαρομετρική πίεση πιέζει το σώμα εξωτερικά και δεν επιτρέπει στους ιστούς να επεκταθούν. Η χαμηλή πίεση του αέρα αντίθετα, δίνει στους ιστούς το περιθώριο της επέκτασης και της συνακόλουθης πίεσης στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα όσοι έχουν ευαισθησία να αισθάνονται πόνο στα συγκεκριμένα σημεία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις καμπίνες των αεροπλάνων, όπου η χαμηλή πίεση αφήνει τους ιστούς «ελεύθερους» και αυτό γίνεται αντιληπτό από το πρήξιμο που παρατηρείτε στα πόδια μετά την ολοκλήρωση της πτήσης.

Τι μπορείτε να κάνετε

Παυσίπονα
Μια ασφαλής λύση, κατά τους ειδικούς, είναι να πάρετε παυσίπονα τις δύσκολες ημέρες.

Μείνετε ζεστοί
Ντυθείτε με πιο χοντρά ρούχα, αυξήστε την θερμοκρασία εντός του σπιτιού ή του χώρου εργασίας και φροντίστε να ζεσταίνετε πρώτα το αυτοκίνητό σας, προτού μπείτε σε αυτό για τις μετακινήσεις σας. Στη διάρκεια του ύπνου, μια ηλεκτρική κουβέρτα θα σας κρατήσει ζεστούς.
Κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας, χρησιμοποιήστε ζεστά επιθέματα στα ευαίσθητα σημεία.

Άσκηση
Πριν βγείτε από το σπίτι και εκτεθείτε στις εξωτερικές, καιρικές συνθήκες, κάντε μερικές ασκήσεις που θα μαλακώσουν και θα χαλαρώσουν τις αρθρώσεις σας.

Ο πόνος είναι παροδικός. Το σώμα έχει την τάση να προσαρμόζεται στις καιρικές αλλαγές, επομένως δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσει και στον πόνο να υποχωρήσει.