Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Η νυχτερινή εργασία επηρεάζει την υγεία των γυναικών


Πόσο επικίνδυνη για τον γυναικείο οργανισμό είναι η δουλειά κατά τη διάρκεια της νύχτας;...
Ολο και αυξάνουν οι έρευνες που αποδεικνύουν πως η νυχτερινή εργασία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές, όχι μόνο στην ψυχολογία αλλά και στην υγεία των γυναικών.

Σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, η νυχτερινή εργασία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρκίνων στις γυναίκες, ιδίως μαστού, δέρματος και στομάχου ή εντέρου.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Σουελέι Μα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Σιτσουάν της Δυτικής Κίνας, αξιολόγησαν στοιχεία από 61 έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 3,9 εκατ. άτομα και 114.600 περιστατικά καρκίνου σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.

Υψηλά τα ποσοστά κινδύνου στις γυναίκες που έχουν νυχτερινή εργασία
Το συμπέρασμα της αξιολόγησης των δεδομένων ήταν ότι η μακρόχρονη εργασία σε βάρδιες τα βράδια απειλεί την υγεία και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες κατά 19% μέσο όρο, σε σχέση με τις εργαζόμενες που δεν δουλεύουν καθόλου τις νύχτες. Όσον αφορά τα επιμέρους είδη καρκίνου, ο κίνδυνος είναι περισσότερο αυξημένος για καρκίνο του δέρματος (41%), του μαστού (32%) και γαστρεντερικό (18%).

Για λόγους που δεν είναι σαφείς, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού αφορά μόνο τις εργαζόμενες σε νυχτερινές βάρδιες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και όχι σε άλλες ηπείρους. Μια πιθανή αιτία είναι ότι αυτές οι γυναίκες έχουν αυξημένα επίπεδα ορμονών που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου.

Η νυχτερινή εργασία και τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα
Από όλα τα επαγγέλματα, οι νοσοκόμες που δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Στις νοσηλεύτριες που δουλεύουν συχνά τα βράδια, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού εμφανίζεται αυξημένος κατά 58%, ο γαστρεντερικός κατά 35% και των πνευμόνων κατά 28%.

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνεται κατά 3,3% για κάθε πρόσθετα πέντε χρόνια νυχτερινής εργασίας. ΠΗΓΗ