Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Πως η σφιχτή γραβάτα προκαλεί πρόβλημα στα μάτια

http://www.toxwni.gr/more/182509-pos-i-sfixti-grabata-prokalei-problima-sta-matia

Η αυξημένη και παρατεταμένη πίεση στο λαιμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα μάτια, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς όταν πιέζονται οι σφαγίτιδες φλέβες του λαιμού μας, οι οποίες είναι οι κυριότερες οδοί επιστροφής του αίματος από το κεφάλι στην καρδιά, αυξάνεται η πίεση στα μάτια.

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που διεξήχθη από οφθαλμίατρους στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι άνδρες που είναι αναγκασμένοι να φορούν γραβάτες συχνά.

Στη μελέτη από τους 40 άνδρες που συμμετείχαν οι 20 είχαν γλαύκωμα και οι άλλοι 20 ήταν υγιείς. Οι ερευνητές μέτρησαν την πίεση στα μάτια των συμμετεχόντων όταν φορούσαν γραβάτα που ήταν σφικτή στο λαιμό, σε σημείο ενοχλητικό γι αυτούς. Επίσης έκαναν τις ίδιες μετρήσεις όταν έβγαζαν τη γραβάτα και το κολάρο του πουκαμίσου τους ήταν ανοικτό.

Έπειτα από σειρά μετρήσεων διαπιστώθηκε ότι το 70% των υγιών ανδρών και το 60% αυτών που είχαν γλαύκωμα, παρουσίαζαν αυξημένη πίεση στα μάτια όταν φορούσαν γραβάτα που τους έσφιγγε στο λαιμό. Ενώ όταν την έβγαζαν η πίεση κατέβαινε στις φυσιολογικές τιμές.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι σφικτά δεμένες γραβάτες είναι άκρως επικίνδυνες για τον άνδρα καθώς αυξάνουν την ενδοφθαλμική πίεση. Οι ερευνητές θυμίζουν ότι περίπου το 1% των ανδρών άνω των 50 ετών παρουσιάζουν γλαύκωμα και μία τέτοια κατάσταση, επιδεινώνει αρνητικά την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, ενώ προδιαθέτει και στη δημιουργία βλάβης στα οπτικά νεύρα ακόμα σε όσους δεν έχουν γλαύκωμα. Συμβουλεύουν μάλιστα τους άνδρες που πρέπει, ή θέλουν να φορούν γραβάτα να την δένουν χαλαρά και να μην τη σφίγγουν στο λαιμό τους. Ειδικά όσοι είναι παχύσαρκοι ή έχουν χοντρό λαιμό και αναγκάζονται να φορούν πολλές ώρες τη μέρα γραβάτα.