Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Τι προβλέπει η απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ

http://www.enikos.gr/economy/557380/ti-provlepei-i-apofasi-gia-ti-rythmisi-ton-daneion-tou-oek

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου,υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων του τ.ΟΕΚ.

Όλοι οι δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ.ΟΕΚ, κάνοντας χρήση της ρύθμισης, θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους με ευνοϊκούς όρους.

Περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑμΕΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και χήροι με προστατευόμενα μέλη, ωφελούνται συνολικά αλλά και με ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες δυσκολίες των πιο ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα. Η ρύθμιση των δανείων του τ.ΟΕΚ ήταν μία ακόμη δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση που γίνεται πράξη.

Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει:
Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€.

Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου.

Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.
Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.

Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.
Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.
Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).

Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.
Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.
Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.
Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.