Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνέντευξη τύπου - απολογισμός του Βουλευτή Νίκου Θηβαίου



Ο Βουλευτής Βοιωτίας του Σύριζα Νίκος Θηβαίος πραγματοποίησε ετήσια συνέντευξη - απολογισμό για το έτος 2017 την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 στο Παλαιό Δημαρχείο Λιβαδειάς.

Όλη η εισήγηση του βουλευτή

Στην εισαγωγή της τοποθέτησης ο κ. Θηβαίος εστίασε στην 3η αξιολόγηση, λέγοντας ότι έκλεισε στην ώρα της με την εκταμίευση των 6,5 δις € σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη, οι δείκτες της οικονομίας επιτρέπουν μια άλλη αισιοδοξία, κάτι που κανείς δε πίστευε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση αυτή, χωρίς βέβαια η κυβέρνηση να θριαμβολογεί. Επεσήμανε ότι το κρίσιμο 8μηνο είναι μπροστά μας και πρέπει ως κυβέρνηση να είμαστε έτοιμοι για όλα τα μέτρα απεγκλωβισμού από την επιτροπεία για να περάσουμε σε μια άλλη εποχή, τον Αύγουστο που λήγει το πρόγραμμα. Οι δείκτες της οικονομίας επιτρέπουν μια άλλη αισιοδοξία και αυτό καταγράφεται στην κοινή γνώμη.

 Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για όλα αυτά τα μέτρα απεγκλωβισμού από την επιτροπεία και κινείται στην κατεύθυνση για μια ουσιαστική στροφή στην καθημερινότητα, γνωρίζοντας πλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μεσαία και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. 

Προβλήματα που αφορούν τόσο σε ζητήματα φορολογίας, όσο και στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας (σημαντική είναι η μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες την τριετία που πέρασε, θετική μεν αλλά πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας), με τα οποία θα πρέπει ως κυβέρνηση να ασχοληθεί το επόμενο διάστημα, θα είναι αυτά που θα καθορίσουν και τους δείκτες της ανάπτυξης και της οικονομίας ανοίγοντας ουσιαστικό δρόμο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κατέληξε ότι τα μέτρα ανακούφισης για τις ομάδες αυτές έχουν ως στόχο τη μείωση της φορολογίας, την βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, του εξορθολογισμού της εκπαίδευσης και της εδραίωσης των κοινωνικών δομών για τους εργαζόμενους και των παιδιών τους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα που ανέδειξε μέσα από την κοινοβουλευτική του δράση, ανά δήμο και θεματολογία, καθώς και σε γενικότερα ζητήματα του νομού Βοιωτίας, με παρεμβάσεις τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και με επαφές ανά υπουργείο. Για όλους τους δήμους, μια σειρά έργα που έχουν δρομολογηθεί από τις δημοτικές αρχές, επικουρικά και ουσιαστικά, με παρεμβάσεις όπου αυτό είναι εφικτό, γίνεται η προσπάθεια ένταξης και εξέλιξης των έργων αυτών και προωθείται η επίλυσή τους.

• Επιγραμματικά, για το δήμο Λεβαδέων, αναφέρθηκε στο νέο Δημαρχείο, στην ανέγερση του ειδικού σχολείου Α’βάθμιας Εκπαίδευσης στο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου, στην προσπάθεια ένταξης των αναδασμών που έχουν παγώσει (αναδασμός Αγίου Γεωργίου), στο προσφυγικό ζήτημα της πόλης (πανελλαδικά πόλη υπόδειγμα διαχείρισης του προσφυγικού).

• Η επίλυση του ζητήματος των Ρομά είναι από τα κύρια ζητήματα της πόλης της Θήβας, που δεν πρέπει να στοχεύει μόνο στην αύξηση της αστυνόμευσης, αλλά να έχουν ως στόχο την ένταξη νέων οικογενειών στον αστικό ιστό της πόλης, μέσα από υπάρχον πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, την μεταφορά οικογενειών σε άλλες περιοχές για να σπάσει το γκέτο, την εκκαθάριση των παράνομων οικισμών, με σκοπό την επίλυση της ανομίας αλλά και της υγείας. Επίσης, μετά από πολύ καιρό προωθείται η δρομολόγηση της ανατολικής παράκαμψης της πόλης. Σημαντικό εργασιακό ζήτημα που βρίσκεται σε διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης, αφορά τους εργαζόμενους στον Πετζετάκι, ώστε να μπορούν να πάρουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με παρέμβαση αλλά και τις ουσιαστικές κινητοποιήσεις του σωματείου, ανακλήθηκαν οι απολύσεις στην εταιρία Μόρνος. Ζητήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντίστοιχα δημοτικά έργα σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα.

• Οι τοματοπαραγωγοί του Ορχομενού, που είχαν χάσει τη σοδειά τους πριν 5 χρόνια, δικαιώθηκαν και τους επιστράφηκαν τα χρήματα (40 οικογένειες δικαιούχων). Ολοκληρώθηκε το κλειστό γυμναστήριο του δήμου που για πολλά χρόνια ήταν ημιτελές και σύντομα θα εγκαινιαστεί. Σε διαδικασία εξεύρεσης λύσης για ιδιωτική επένδυση βρίσκεται και ο χώρος του παλιού αυτοκινητοδρομίου, και ήδη έχει οριστεί συνάντηση για το σκοπό αυτό, με παραχώρηση του χώρου αυτού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον Οργανισμό Κωπαΐδας, όπου αναμένεται σύντομα η εκκαθάριση, παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με δέσμευση του υπουργείου, παρά τα πολλά νομικά προβλήματα που ανακύπτουν συνεχώς, καθώς και ότι θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών. Πρόκειται για ένα θέμα που το παρακολουθεί ο βουλευτής από την πρώτη στιγμή. Όσον αφορά στα κτήρια του Οργανισμού, αυτά έχουν απεμπλακεί από την εκκαθάριση με πρόταση της εκκαθαρίστριας, ενώ σύντομα θα αποδοθούν στο δήμο για να προχωρήσουν και οι δραστηριότητες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

• Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρούν τα έργα, στο δήμο Τανάγρας, της εξυγίανσης και απορρύπανσης του Ασωπού ποταμού, ενώ προχώρησε και η εκταμίευση των 105 εκ. € για εμπλουτισμό του υδροφορέα και μικρότερες επεμβάσεις. Επιτεύχθηκε μετά από πολύ καιρό και δόθηκε η άδεια ανέγερσης του δημοτικού σχολείου που βάλτωνε για πολλά χρόνια.
• Τον Μάρτιο ολοκληρώνεται η διαδικασία της μελέτης για την αναβάθμιση, ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού και η δημιουργία πεζογέφυρας, στο δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων, λύνοντας ένα σοβαρότατο πρόβλημα της ασφάλειας των κατοίκων. Ανάλογη αναβάθμιση θα γίνει και στο σταθμό των Βαγίων, με την ένταξή του στα δρομολόγια του προαστιακού. Σε συνεργασία με το δήμο, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την τοπική ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας και την αναπτυξιακή προοπτική της οινικής παραγωγής στην περιοχή, με σκοπό τη δημιουργία δικτύων για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και την προβολή και ανάδειξη του τοπικού οίνου, σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΥΠΑΑΤ, Γεωπονικό Παν/μιο, Επιμελητήριο Βοιωτίας.
• Σε οριστική διευθέτηση, στο Δήμο Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας, για την ουσιαστική λειτουργία του ως κανονικό μουσείο, με σημαντικές συνέπειες στην αναπτυξιακή πολιτική της περιοχής, βρίσκεται το Μουσείο Θυμάτων ναζισμού, με την εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης. Παρέμβαση για την μη λειτουργία της τράπεζας Πειραιώς στο Δίστομο και ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η αναβάθμιση του γηπέδου του Αμβρυσσέα. Το μεγάλο έργο που το 2018 ευελπιστεί να ενταχθεί και να ολοκληρωθεί στην περιοχή είναι η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και η τεχνητή χιόνωση, με τις μελέτες να είναι σχεδόν έτοιμες να ανακοινωθούν.

Επιπλέον αναφορά σε δύο θέματα που αφορούν το σύνολο του νομού, έκανε ο βουλευτής Ν. Θηβαίος. Το θέμα των νοσοκομείων και το θέμα της εκπαίδευσης.

Σχετικά με τα νοσοκομεία αναφέρθηκε αναλυτικά για το κάθε ένα χωριστά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για την κατάσταση απαξίωσης της δημόσιας υγείας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από ποια κατάσταση παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και σε ποια κατάσταση έχει φτάσει σήμερα, κάτι που αναγνωρίζεται από τον κόσμο, ενώ δήλωσε ότι σύντομα, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αναμένεται η λειτουργία της νέας δομής ΤΟΜΥ στη Θήβα. Αναλυτικά για τα δυο νοσοκομεία δήλωσε:
• ΓΝ Θήβας: Ιατρική υπηρεσία προσλήψεις: 4 μόνιμοι ιατροί (παιδιατρική, παθολογία, χειρουργικής, μικροβιολογίας), 1 επικουρικός ακτινολογίας, 4 ιατροί με μετακίνηση (οφθαλμίατρος και ΩΡΛ, ακτινολόγος και οδοντίατρος), αναμένονται 4 ιατροί για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εκτός νοσοκομείου ο εργολάβος και συμβασιοποιήθηκαν 13 καθαρίστριες, ενώ οι 15 εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ πήραν παράταση για όλο το 2018. Ο αξονικός λειτουργεί σχεδόν καθημερινά (από 1 ημέρα), αναβαθμίστηκε σημαντικά ο εξοπλισμός, εγκρίθηκε η προμήθεια νέου μικροβιολογικού αναλυτή, ενώ δόθηκε λύση στην αυτονομία ηλεκτρικού ρεύματος (συχνές διακοπές – πάνω από 30 ετησίως).
• ΓΝ Λιβαδειάς: Ιατρική υπηρεσία προσλήψεις: 3 μόνιμοι ιατροί (παιδιατρική, νεφρολογία, πνευμονολογία), 1 εγκεκριμένη θέση Νευρολόγου, σύντομα προσλήψεις 3 μονίμων (αναισθησιολογία, καρδιολογία, παθολογία), 2 επικουρικοί ιατροί (οφθαλμίατρος, νευροχειρουργός), 1 ιατρός με μετακίνηση (νευρολόγος), προκήρυξη 4 ιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης, 1 μόνιμος Διοικητικός Υπάλληλος, 1 μόνιμος ΤΕ Εργαστηρίων (αναμονή για 1 Επισκέπτη Υγείας και 1 Ραδιολογίας/Τεχνολογίας), 1 Διαπολιτισμικός Μεσολαβητής από το ΚΕΕΛΠΝΟ (για πρόσφυγες), 1 μαγείρισσα, με σύμβαση ΙΔΟΧ (ΑΣΕΠ), 13 εργαζόμενοι από ΟΑΕΔ πήραν παράταση ως τέλος του 2018, Πρόγραμμα Μαθητείας ΕΠΑΛ με 16 μαθητές διαφόρων ειδικοτήτων για 9 μήνες, Δημιουργία Επιτροπής Υποδοχής κ Διαχείρισης Θεμάτων Υγείας Προσφύγων, Έναρξη λειτουργίας ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικός χώρος/γραφείο), αναβάθμιση εξοπλισμού (έγκριση για 5 νέα μηχανήματα), διαγωνισμοί για προμήθεια νέου νοσοκομειακού κλιβάνου αποστείρωσης και νέου Γυναικολογικού Υπερήχου, επισκευή χειρουργικών αιθουσών, νέος ξενοδοχειακός εξοπλισμός θαλάμων ασθενών (μερική αντικατάσταση: φορεία, στρώματα, καρέκλες συνοδών ασθενών).

Σχετικά με τα ζητήματα παιδείας, ο κ. Θηβαίος αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν επέλθει στο νομό Βοιωτίας, όπως η επικείμενη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Θήβα, η άδεια ανέγερσης δημοτικού σχολείου στο Δήλεσι, η δημιουργία και λειτουργία τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ στη Λιβαδειά, η υπογραφή λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Λιβαδειάς, η έγκριση του ειδικού σχολείου α’βάθμιας εκπαίδευσης για ΑΜΕΑ στη Λιβαδειά, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για το νέο πανεπιστήμιο «Στερεάς», στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης ως κατεύθυνση της σημερινής κυβέρνησης, για τα δημόσια ΙΕΚ και τα διετή προγράμματα κατάρτισης υπό την ομπρέλα των ΑΕΙ, με επαγγελματικά δικαιώματα, δικαιώματα εύρεσης εργασίας, κλπ. Όλα αυτά, συνδυασμένα με την εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις (αναβάθμιση του λυκείου).

Κλείνοντας τον απολογισμό του οκ. Θηβαίος εξήρε τη σημαντική και ουσιαστική συνεργασία του με όλους τους αυτοδιοικητικούς του νομού, κάτι που θα επιδιώξει να συνεχιστεί και να ενταθεί, ώστε το 2018 χρονιά που ανοίγει το ΕΣΠΑ, μια σειρά έργα που έχουν δρομολογηθεί να μπορέσουν να υλοποιηθούν και θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Στη συνέχεια, οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι υπέβαλαν ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε ο κ. Θηβαίος (στρατόπεδο Θήβας, hotspot Θήβας και Οινοφύτων, νοσοκομείο Θήβας, Ρομά, Πανεπιστήμιο Στερεάς, διαχείριση απορριμμάτων, στροφή στην καθημερινότητα, συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Κωπαΐδας, δημοτικές εκλογές – υποψήφιοι, κλπ).