Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Tablet και ύπνος στα μικρά παιδιά: που εντοπίζουν το πρόβλημα οι ειδικοί;

http://www.therapies.gr/


Tα ταμπλέτ και τα smartphones είναι πια μέσα σε κάθε σπίτι και φυσικά μονοπωλούν το ενδιαφέρον και των μικρών παιδιών, που ανακαλύπτουν έναν ανεξάντλητο κόσμο διασκέδασης.

Πολλές φορές μάλιστα η συνήθεια αυτή είναι αιτία διαμάχης ανάμεσα σε γονείς και παιδιά που διεκδικούν λίγη ώρα ακόμα. Οι ειδικοί έρχονται τώρα να ταχθούν με μέρος των γονιών ειδικά στις περιπτώσεις που τα παιδιά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές πριν από τον βραδινό ύπνο.

Αυτή η συνήθεια μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να αναπτύξουν τα μικρά παιδιά προβλήματα με τον ύπνο αλλά και τη διατροφή τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα των επιστημόνων του Πολιτειακού Κολλεγίου της Πενσιλβάνια, μετά από συνεντεύξεις σε γονείς αναφορικά με την χρήση της τεχνολογίας αλλά και ποιες συνήθειες ακολουθούν λίγο πριν πέσουν στο κρεβάτι τους.

Οι επιστήμονες αναφέρονται και σε παλαιότερες μελέτες που είχαν αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών και της ανεπάρκειας ύπνου, της έλλειψης προσοχής και του υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κυρίως σε εφήβους. Αυτό που ήθελαν να εντοπίσουν οι ερευνητές είναι αν όντως υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο και της ποιότητας και ποσότητας του ύπνου. Για αυτό το λόγο ρώτησαν τους γονείς 234 παιδιών, 8-17 ετών, για τον ύπνο και την χρήση έξυπνων συσκευών και να διευκρινίσουν αν επρόκειτο για κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεόραση ή βιντεοπαιχνίδια.

«Μετά την αξιολόγηση εντοπίσαμε αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση των συσκευών πριν τον ύπνο. Ο υψηλότερος ΔΜΣ σχετιζόταν με την αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Επίσης, τα παιδιά αυτά ήταν πιθανότερο να μην κοιμούνται σωστά με αποτέλεσμα να αισθάνονται κουρασμένα και άτονα το πρωί», λέει η Κέιτλιν Φούλερ μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Όσα παιδιά αναφέρουν πως η βραδινή τους ρουτίνα περιλαμβάνει τηλεόραση ή ηλεκτρονικά παιχνίδια ακριβώς πριν τον ύπνο, κατέληξαν να κοιμούνταν κατά μέσο όρο 30 λεπτά λιγότερο, ενώ εκείνα που χρησιμοποιούσαν smartphone, tablet ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή έχαναν μια ώρα ύπνου κάθε βράδυ. Αυτό που τόνισαν οι ερευνητές είναι πως σε ορισμένες υπερβολικές περιπτώσεις υπήρξε και νυχτερινή δραστηριότητα, δηλ. χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της νύχτας με ανταλλαγή μηνυμάτων και παράλληλη παρακολούθηση τηλεόρασης.

Η λύση δεν είναι φυσικά η καθολική απαγόρευση της τεχνολογίας και η στέρηση του υπολογιστή αλλά η οριοθέτηση της χρήσης των συσκευών τεχνολογίας από τα παιδιά ,με την απαγόρευση χρήσης τους την ώρα του φαγητού και πριν από τον βραδινό ύπνο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Global Pediatric Health.