Αναστάτωση και έντονο προβληματισμό προκαλεί στους
νοσοκομειακούς γιατρούς, η πρόταση Μουσιώνη για κατάργηση κλινικών και
δημιουργία τεσσάρων τμημάτων σε κάθε νοσοκομείο.
Ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Αρης
Μουσιώνης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας με τους
διοικητές των νοσοκομείων υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου,
πρότεινε τη δημιουργία τεσσάρων ιατρικών
τμημάτων στα Νοσοκομεία:του παθολογικού, του χειρουργικού, του μαιευτικού και του χειρουργικού. Τα τμήματα αυτά θα «διοικούνται» από έναν συντονιστή διευθυντή, ο οποίος θα επιλέγεται σε αυτή τη θέση από τους ομόβαθμους συναδέλφους του. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι τα Νοσοκομεία θα έχουν τμήματα τα οποία θα δημιουργηθούν μετά την συνένωση των κλινικών.
«Τρεις παθολογικές κλινικές μετατρέπονται σε παθολογικό τμήμα. Το ίδιο θα γίνει με τις μαιευτικές και τις χειρουργικές», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο κ. Μουσιώνης. «Συνενώνουμε δυνάμεις ενδονοσοκομειακά. Καταργούμε τον κατακερματισμό της ιατρικής λειτουργίας. Δεν θα υπάρχει πλέον ενός ανδρός μάνατζμεντ σε κάθε κλινική. Θα υπάρχει ομάδα την οποία θα συντονίζει ο καλύτερος και ισχυρότερος», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πειραιώς και Αιγαίου) Χριστίνα Παπανικολάου εξέφρασε τη διαφωνία της με την πρόταση του κ. Μουσιώνη λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον έναν άρχοντα ισοπεδώνοντας τα πάντα».
Πάντως, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η καθυστέρηση των συνενώσεων των κλινικών είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του πελατειακού κράτους. «Μας πλησίασαν από διάφορες πλευρές για να μην πειράξουμε του καθενός τον κανακάρη», είπε χαρακτηριστικά. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πριν το Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα υποστούν μεγάλο πλήγμα η κερδοσκοπία και η σπατάλη στα Νοσοκομεία, φέροντας ως παράδειγμα έναν διαγωνισμό που έγινε προκειμένου να προμηθευτούν τρία Νοσηλευτικά Ιδρύματα ένα αντιβιοτικό. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός ήταν 1,4 εκατομμύρια ευρώ και η «δουλειά» έκλεισε με 232.000 ευρώ.
Αναφερόμενος ο κ. Λοβέρδος στα γενόσημα (αντίγραφα φάρμακα) είπε ότι χορηγούνται στα Νοσοκομεία σε ποσοστό 16% και στόχος είναι το 50%. Επίσης, ανακοίνωσε τη συγχώνευση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τον Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη χορήγηση υποκαταστάτων από τα Δημόσια Νοσοκομεία «... για να εξαλείψουμε τη λίστα της ντροπής».
Οι αντιδράσεις των γιατρών στην πρόταση Μουσιώνη
Η πρόταση Μουσιώνη έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών
Γιατρών κ. Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε ότι «ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος,
βλέποντας το πλήρες αδιέξοδο στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για συγχωνεύσεις
Τμημάτων στα Νοσοκομεία, άρχισε να υιοθετεί κάθε ανοησία που εκτοξεύουν οι
συνεργάτες του. Τώρα δηλώνει πως σκέφτεται να καταργήσει όλες τις Κλινικές στα
Νοσοκομεία της χώρας. Προσεχώς λοιπόν θα βρίσκονται ανάκατα οι γυναικολόγοι με
τους οφθαλμιάτρους και οι καρδιολόγοι με τους δερματολόγους! Δεν αποκλείεται
στην απόγνωσή του ο κ. Λοβέρδος να υιοθετήσει και το μοντέλο Μάο Τσε Τούγκ
για.. ξυπόλητους γιατρούς».
Κάθετα αντίθετη είναι και η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών ΕΣΥ, η οποία θεωρεί ανεφάρμοστη και εκτός λογικής την πρόταση Μουσιώνη, η οπ[οία αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει τεράστια και ανυπέρβλητα εμπόδια στην καθημερινή άσκηση της ιατρικής με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των ασθενών.