Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ερώτηση Β. Τσόνογλου για την υπερχείλιση του ποταμού Κηφισού στο Δ.Δ Παρορίου του Δήμου Λιβαδειάς


Το Δ.Δ Παρορίου στην Λιβαδειά Βοιωτίας διασχίζει ο ποταμός Κηφισός. Κατά την διάρκεια του έτους και μετά από συνεχή βροχόπτωση ο ποταμός υπερχειλίζει, εκτρέπεται και αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατοίκων.
Το γεγονός ότι παρατηρείται υπερχείλιση του ποταμού οφείλεται στο φυσικό μπάζωμα της κοίτης αυτού καθώς ο τελευταίος καθαρισμός έγινε πριν από 30 χρόνια, αναγκάζοντας τους κατοίκους να προβούν σε όψιμη σπορά, πρώιμη συγκομιδή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή και η μεταφορά σπόρων αγριόχορτων να είναι σαφώς μειωμένη και η επιλογή καλλιεργειών περιορισμένη λόγω του φόβου της πλημμύρας.
Στο ύψος του αγροτικού δρόμου Παρορίου-Λευκοχωρίου γίνεται η υπερχείλιση και στη συνέχεια το νερό πλημμυρίζει 3.000 στρέμματα περίπου και μπαίνει πάλι στο ποτάμι στο ύψος του δρόμου του Ανθοχωρίου. Το μήκος αυτών των σημείων φτάνει τα 5 χλμ περίπου.
Προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους της περιοχής πρέπει να εισέλθει σκαπτικό μηχάνημα στο ποτάμι ώστε να εκβαθύνει το μικρό πλάτος της κοίτης, ρίχνοντας το χώμα στην όχθη προς την περιοχή του χωριού.
Οι παραπάνω εργασίες δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα στο οικοσύστημα του ποταμού, καθώς δεν θα κοπούν δέντρα, παρά μόνο θα καθαριστεί το κέντρο της κοίτης όπου κι έχουν συσσωρευτεί σκουπίδια.
Οι εργασίες πρέπει να γίνουν άμεσα και πριν την έναρξη του φθινοπώρου για να διασωθεί η φετινή σοδειά τουλάχιστον.
Οι αγρότες ζουν από αυτά που παράγουν και οι καταστροφές που προκαλούνται λόγω της υπερχείλισης του Κηφισού δυσχεραίνουν την διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους σε μία περίοδο που λόγω της γνωστής οικονομικής κρίσης συρρικνώνεται διαρκώς το εισόδημά τους.
Ερωτάται ο κος Υπουργός,
-Υπάρχει πρόβλεψη ώστε να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα το πρόβλημα που αφορά τους αγρότες της περιοχής Παρορίου του Δήμου Λιβαδειάς και αν υπάρχει πόσο σύντομα μπορεί να γίνει η εκβάθυνση κι εκκαθάριση της κοίτης ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται σε βάρος των καλλιεργειών τους από την υπερχείλιση του ποταμού Κηφισού;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου - Βυλλιώτη