Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ομιλία Τσόνογλου για την λειτουργία ενεργειακών αγορών

  ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου...

...για την έρευνα, την παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή πολυσχιδής νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για τις μεγάλες αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στη χώρα μας, ώστε να βγει από την απομόνωση και την οπισθοδρόμηση, να αποκτήσει ευρωπαϊκό βηματισμό, να γίνει κοινωνός και συνένοχος στις διεθνείς εξελίξεις, με βιώσιμα σχέδια αξιοποίησης της ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης και συνακόλουθα της ελληνικής οικονομίας.
Έχει στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων –του ήλιου, του αέρα, του ορυκτού πλούτου- και θέτει υψηλούς και φιλόδοξους στόχους για την εκμετάλλευση και την κατά το δυνατόν μέγιστη αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών.
Οι προς ψήφιση διατάξεις εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που στόχο έχει την αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου και παράλληλα συνδέεται με τη στροφή που κάνουμε ως Κυβέρνηση για μια διαφορετική και βιώσιμη ενεργειακή πολιτική. Ως έθνος διαθέτουμε σε αφθονία ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γι’ αυτό και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε, κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά.
Μέσω του παρόντος νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί νέες ταχείες διαδικασίες για τη διερεύνηση και εύρεση υδρογονανθράκων στη χώρα μας και η Δ.Ε.Η. σε αυτόν το σχεδιασμό έχει ένα κεντρικό ρόλο, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει και επικουρικά στην αλλαγή ενεργειακής πλεύσης και αναπτυξιακής πολιτικής, με βήματα προσεκτικά, σωστά σχεδιασμένα που διακρίνονται για τη διαφάνειά τους.
Στόχος είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας μας, αλλά και του καταναλωτή και των ειδικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την προσέλκυση νέων επενδυτών, ώστε η οικονομία μας να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια σε εξωτερικές αγορές.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο γίνεται πλήρης απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα γίνεται διάσπαση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. σε τρεις εταιρείες, εκ των οποίων η πρώτη θα φέρει την επωνυμία Δ.Ε.Η. Α.Ε. και θα αποτελείται από τις υπηρεσίες παραγωγής ορυχείων και εμπορίας. Η δεύτερη θα είναι θυγατρική της Δ.Ε.Η. Α.Ε., η οποία θα μετονομάζεται σε «Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η δε τρίτη θα είναι εξίσου θυγατρική και θα φέρει την επωνυμία «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.».
Παράλληλα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση κρατικού φορέα με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε», περιγράφονται οι διαδικασίες αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων –πετρέλαιο, φυσικό αέριο- στη χώρα μας επίγεια και υποθαλάσσια με νέες απλοποιημένες και απαλλαγμένες από γραφειοκρατία ρυθμίσεις.
Με το παρόν νομοσχέδιο απλουστεύονται οι διαδικασίες κατασκευής του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τον Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη για τον οποίο θα εφαρμοστούν οι ίδιες διαδικασίες με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ ΑΕ.
Το παρόν νομοσχέδιο αποτελείται από έξι μέρη και εκατόν σαράντα οχτώ άρθρα.
Στο πρώτο μέρος ενσωματώνονται οι διατάξεις των οδηγιών της τρίτης ενεργειακής δέσμης σαν ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή.
Στο δεύτερο μέρος θεσπίζονται μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των ευάλωτων πελατών.
Στο τρίτο μέρος εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με τις διατάξεις της οδηγίας 2009/73/ΕΚ και τροποποιούνται και κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις του ν.3428 του 2005 για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Στο τέταρτο μέρος εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με τις διατάξεις της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού.
Στο πέμπτο μέρος περιέχονται ποινικές κυρώσεις.
Στο έκτο μέρος περιλαμβάνονται οι καταργούμενες και λοιπές διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου.
Επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες του ΔΕΣΜΗΕ που εξελίσσεται σε λειτουργό της αγοράς ηλεκτρισμού. Η διαχείριση της εκμετάλλευσης και ανάπτυξης του ΔΕΣΜΗΕ περιέχεται στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος θα λειτουργεί υπό το πρότυπο του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφορών. Αυτά ρυθμίζονται το τέταρτο κεφάλαιο.
Συστήνεται και αναβαθμίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για θέματα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η οποία έχει πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δεν υπόκειται σε οποιασδήποτε μορφής εποπτεία ως ανεξάρτητη αρχή. Η ΡΑΕ υπόκειται μόνο σε κοινοβουλευτικό και δικαστικό έλεγχο. Χορηγεί, τροποποιεί, ανακαλεί άδειες σχετικές με τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου με εξαίρεση της περιβαλλοντικές άδειες και τις άδειες εγκατάστασης.
Στο επίκεντρο των οδηγιών του τρίτου ενεργειακού πακέτου βρίσκεται η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών με στόχο την ενίσχυση και τη διασφάλισή τους.
Εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Επικαιροποιείται ο ορισμός του. Διευκρινίζεται ο εσωτερικός χώρος των αγωγών του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Επίσης τα έργα του εντάσσονται στο ΕΣΦΑ. Αναγνωρίζονται ως εθνικά έργα μεγίστης εθνικής σημασίας, είναι δημόσιας ωφέλειας και δημοσίου συμφέροντος.
Η ΡΑΕ αποκτά διευρυμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες σε σχέση με το προϋφιστάμενο καθεστώς. Σχετικά δε με το πρόγραμμα ανάπτυξης, εναρμονίζεται με το κοινοτικό πλαίσιο.
Ανεξάρτητα συστήματα φυσικού αερίου. Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση αυτών –άδεια ΑΣΦΑ- δεν απαλλάσσει τον κάτοχο από την υποχρέωση πιστοποίησης. Οι άδειες προμήθειας φυσικού αερίου είναι στη δικαιοδοσία της ΡΑΕ. Για χρήση και εκμετάλλευση υπόγειου φυσικού χώρου ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου απαιτείται η προηγούμενη παραχώρηση της χρήσης με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επαναρυθμίζεται η διαδικασία λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του προσωπικού του όπως επίσης και θέματα που αφορούν την εν γένει λειτουργία του και την παρέμβασή του στα θέματα ενέργειας. Ρυθμίζονται οι διαδικασίες για τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας και Ελλάδας-Ιταλίας. Ιδρύονται πέντε νέες εταιρείες παροχής αερίου στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας ενόψει της περιφερειακής ανάπτυξης, στην Εύβοια, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο.
Το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζει επίσης ζητήματα που έχουν σχέση με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα δίνεται παράταση στην προθεσμία που αφορά τον καθορισμό των λατομικών περιοχών. Δίνεται παράταση στη λειτουργία λατομείων αδρανών υλικών μέχρι την τακτοποίησή τους. Γίνεται τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν μεταλλευτικές και λατομικές εργασίες εντός δασικών εκτάσεων.
Ο ν.3734/2009 που αφορά την τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών σταθμών τροποποιείται όπως επίσης και η διάταξη του ν.3557/2007 για την επίταξη γης προκειμένου να εξορυχτεί ο λιγνίτης. Τέλος απλουστεύονται οι διαδικασίες για την εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού και παράλληλα δίνεται προτεραιότητα σύνδεσης στους σταθμούς παραγωγής που χρησιμοποιούν σαν καύσιμο το βιοαέριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει η χώρα μας που μετά τη σκληρή μάχη του Πρωθυπουργού μας και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και όπλο και εργαλείο τις θυσίες του ελληνικού λαού, διαφαίνεται επιτέλους φως στο τούνελ. Η λελογισμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει άπλετα ο ελληνικός ήλιος, ο αέρας, η ελληνική γη και η θάλασσα είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία για ανάκαμψη και ευημερία. Εκτιμώ ότι το παρόν νομοσχέδιο εξυπηρετεί αυτούς τους μεγαλόπνοους στόχους. Για αυτό και σας καλώ να το υπερψηφίσετε.
Ευχαριστώ πολύ.