Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Μαθητές από το Επαγγελματικό Λύκειο



 και τη Επαγγελματική Σχολή Θήβας στη Γερμανία

Μαθητές από το Επαγγελματικό Λύκειο και τη Επαγγελματική Σχολή Θήβας στη Γερμανία – Εκπαίδευση στη Μηχατρονική.
Στην Λειψία για τρεις εβδομάδες από 27/6/ έως 16/7/2011, βρεθήκαν 18 μαθητές από το ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ Θηβας , στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση –Leonardo – που υλοποιεί το Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο (ΣΕΚ ) Θήβας. Το Πρόγραμμα προϋπολογισμού 48.594 Ευρω, έχει τίτλο : Εκπαίδευση στην Μηχατρονική, με κωδικό 2010-1-GR1-LEO01-04056.
Η Μηχατρονική είναι μια σχετικά νέα Τεχνική Ειδικότητα, η οποία προκύπτει από τους τομείς Μηχανολογίας και Ηλεκτρονικής (Mechanical+Electronics) και συνδυάζει γνώσεις και δεξιότητες από τους Τομείς της Μηχανολογίας , Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής ,Αυτοματισμών , Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών .
Στο πρόγραμμα καταρτίστηκαν μαθητές των, ειδικοτήτων Μηχανικών Αυτοκινήτων ,Τεχνικών Αμαξωμάτων και Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών οι οποίοι επισκέφτηκαν τα εργοστάσια κατασκευής της ΒΜW ,της Volkswagen , μεγάλες οργανωμένες μονάδες πώλησης και συντήρησης αυτοκινήτων. Απέκτησαν πρόσθετα προσόντα και ενίσχυσαν σημαντικά το προφίλ τους ως υποψήφιοι στην αγορά εργασίας.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος « Εκπαίδευση στην Μηχατρονική . Training in Mechatronics » είναι να εμπλουτίσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τις εμπειρίες των δικαιούχων, τόσο στο αντικείμενο κατάρτισής τους, οσο και τα αυξημένα επαγγελματικά προσόντα και την μεγαλύτερη εξειδίκευση. Η μετακίνηση πλέον εργαζομένων έχει ξεπεράσει τα στενά Εθνικά όρια και οι Ευρωπαίοι πολίτες αναζητούν πλέον απασχόληση σε όλη την Ευρώπη. Επίσης στόχος του σχεδίου μας θα είναι οι μαθητές να γνωρίσουν, να βιώσουν και να συνειδητοποιήσουν σε πραγματικές συνθήκες την ανάγκη γνώσης των ξένων γλωσσών , τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας , και τον τρόπο ζωής και εργασίας των Εταίρων μας, ώστε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση , την αυτοεκτίμηση, την αυτοσυντήρηση, την κριτική, την υπευθυνότητα , την συνέπεια και το ομαδικό πνεύμα εργασιας.
Οι μαθητές καταρτίστηκαν σε ειδικό κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης στη Λειψια.
Στα Πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων , επισκεφθήκαν το Βερολίνο ,την Δρέσδη ,ενώ παρακολούθησαν μαθήματα Γερμανικής Γλώσσας.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών που είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος δια Βίου Μάθηση.
Περρισσοτερες πληροφορειες στην ιστοσελιδα του ΣΕΚ : http://sek-thivas.voi.sch.gr/euprgs/index.htm