Πρόκειται για ένα οικολογικό έγκλημα που λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια στην περιοχή της Αυλίδας και ανακαλύφθηκε τυχαία από κάτοικο της περιοχής πριν ένα χρόνο σχεδόν, αλλά η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες «σιωπούν» μέχρι σήμερα και το εργοστάσιο (το οποίο μάλιστα ευθύνεται και για την μόλυνση του Ασωπού) συνεχίζει να λειτουργεί.
Πριν ένα χρόνο ένας κάτοικος είδε τυχαία ιδιοις όμασι φορτηγό του εργοστασίου που βρίσκεται στην περιοχή να «αδειάζει» τεράστιες πλαστικές δεξαμενές με τοξικά απόβλητα σε ρέμα κοντά μάλιστα στη γεώτρηση του Δήμου!
Μετά από καταγγελίες και άλλων κατοίκων στην Παραλία Αυλίδας , βρέθηκαν σε ρέματα βιομηχανικά απόβλητα, σε απόσταση 500 μέτρων από τις γεωτρήσεις που χρησιμοποιεί ο Δήμος για υδροδότηση των κατοίκων. Το νερό λοιπόν που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για να πλυθούν καθώς και για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, των οποίων τα προιόντα έρχονται στη συνέχεια στην Αθήνα, περιέχει τόσο εξασθενές Χρώμιο( υπερβολικά τοξική ουσία), ώστε να χαρακτηρίζεται «δηλητηριώδες».
Οι κάτοικοι της Αυλίδας ήταν ανυποψίαστοι μέχρι να ξεκίνησει η «αφύπνιση» για το πρόβλημα από τον κάτοικο που έγινε μάρτυρας του «εγλήματος» . Τραγική ειρωνία είναι ότι δυσκολευόντουσαν να δικαιολογήσουν τα κρούσματα καρκίνου που άρχισαν να μαστίζουν τους συμπολίτες τους τα τελεύταια έτη.
Έπειτα όμως από την επιτόπια έρευνα των Επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ και τη συνδρομή των αστυνομικών της τροχαίας Αττικής για την παράνομη μεταφορά αποβλήτων και τον εντοπισμό θέσεων παράνομης διάθεσης στον επίσης παράνομο ΧΑΔΑ Αυλίδας πολλές δυστυχώς απορίες λύθηκαν και διαπιστώθηκαν τα εξής στις 10 Μαίου 2011, σύμφωνα με το πόρισμα του υπουργείου που έχει στη διαθεσή του αποκλειστικά το Newpost.gr:
«Κατά τους ελέγχους αυτούς εντοπίσθηκαν θέσεις ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών και υγρών αποβλήτων στην περιοχή της Αυλίδας. Στη θέση ΧΑΔΑ πάνω από το ρέμα Φράγκιζα έχει απορριφθεί μεγάλος αριθμός πολτοδεξαμενών, οι οποίες περιέχουν χρησιμοποιημένα ελαιώδη υλικά-ορυκτέλαια τα οποία χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τον Ευρωπαικό Κατάλογο Αποβλήτων ως επικίνδυνα και υπόκεινται σε ειδική διαχείριση.
Στη θέση Πηγαδάκι έχει απορριφθεί ποσότητα περίπου 100-150 κυβικών μέτρων κοκκώδους τεφρόχρωου υλικού με έντονη οσμή αμμωνίας που εκτιμάται ότι προέρχονται από δραστηριότητες παραγωγής-επεξεργασίας αλουμινίου, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα απόβλητα και υπόκεινται σε ειδική διαχείριση. Στην ανάλυση που έγινε ακόμη σε δείγμα νερού από την περιοχή ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις Ολικού και εξασθενούς Χρωμίου και Ψευδαργύρου».
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο υπό τη μορφή ατμών ή υπό τη μορφή σκόνης προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα. Είναι επίσης καρκινογόνο υπό τη μορφή νερού, αφού η επαφή του με τα κύτταρα του εντέρου και των νεφρών έχει αποτέλεσμα βλάβες και μεταλλάξεις που οδηγούν στη δημιουργία καρκίνου. Η επαφή του με το δέρμα προκαλεί αλλεργικές ή και τοξικές δερματοπάθειες.
Στο πόρισμά του μάλιστα το υπουργείο εφιστά την προσοχή στους κατοίκους και τους τοπικούς άρχοντες αναφέροντας «Η παράνομη διαχείρηση των ανωτέρω αποβλήτων συνιστά άμεσο, σοβαρο και διαρκή κίνδυνο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και κατά τεκμήριο προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω διάχυτων εκπομπών σκόνης/σωματιδίων, εκπλύσης και παράσυρσης υδατοδιαλυτών και μη στοιχείων και ενώσεων και εισαγωγή τους στο έδαφος , τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά, με αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία και τη δημόσια υγεία. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος πρέπει να διακοπεί πάραυτα η παράνομη λειτουργία του ΧΑΔΑ Αυλίδας και να αποτραπεί περαιτέρω ανεξέλγκτη διάθεση αποβλήτων στις ανωτέρω θέσεις».
Όπως καταγγέλει η Λαϊκή Συσπείρωση, κίνημα κατοίκων της περιοχής ενάντια στη μόλυνση που προκαλούν τα εργοστάσια στην Αυλίδα, «η ανεξέλεγκτη απόρριψη επικίνδυνων υγρών και στερεών αποβλήτων συνεχίζεται στην περιοχή, το πρόβλημα παραμένει και επεκτείνεται».
«Για το εν λόγω περιβαλλοντικό έγλημα υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες όταν στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, στα Οινόφυτα και την Αυλίδα, χρόνια τώρα, δηλητηριαζόταν κόσμος με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα, αυξάνονταν οι θάνατοι από καρκίνο, υπήρχαν καταγγελίες, ακόμα και μελέτες που επιβεβαίωναν το πρόβλημα και οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά το απέκρυπταν προκειμένου να μην «ενοχλήσουν» τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων» καταγγέλουν στοοι κάτοικοι.
Ωστόσο, μόνο όταν πια έφτασε ο κόμπος στο χτένι αναγγέλθηκαν τα πρώτα μέτρα. Μόνο που ακόμα δεν έχει δοθεί λύση για καθαρό πόσιμο νερό μέχρι να γίνουν τα έργα. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει επιδημιολογικός έλεγχος των κατοίκων. Δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς. Αν μη τι άλλο, θα περιμέναμε ότι θα έχει ενταθεί ο έλεγχος στις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις , ότι θα έχουν παρθεί μέτρα, ώστε να μη συνεχίζεται η ρύπανση και η ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Αν αναλογιστεί κανείς ακόμη ότι κατά τους θερινούς μήνες που διανύουμε η περιοχή της Αυλίδας σφίζει από παραθεριστές που είτε διαθέτουν εξοχικές κατοικίες είτε επιλέγουν την Εύβοια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και δεν γνωρίζουν ότι ούτε μπάνιο στη θαλάσσα δεν θα έπρεπε να κάνουν λόγω της μόλυνσης, η επικινδυνότητα της κατάστασης εντείνεται ακόμη περισσότερο για τη δημόσια υγεία.
Οι απελπισμένοι κάτοικοι προσμένουν να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις του ΥΠΕΚΑ ότι από την 1 Σεπτέμβρη οι αρμόδιοι φορείς θα φέρουν καθαρό νερό από την λίμνη Αλική ώστε να εξυπηρούνται οι κάτοικοι. Ωστόσο, η κωλισυεργεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και δη των τοπικών αρχών είναι παροιμιώδης.
Κάτοικοι της περιοχής επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες στους τοπικούς άρχοντες για έλλειψη δράσης, την ώρα που ο δήμαρχος Αυλίδας Χρήστος Παύλου επιρρίπτει ευθύνες στην νομαρχία.
Από την πλευρά του, ο νομάρχης Ευβοίας αποποιείται των ευθυνών του, λέγοντας ότι η ευθύνη ανήκει στους ιδιώτες και στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωσταντίνου συνεχίζει σε ρυθμούς Τίνας Μπιρμπίλη να σφυρίζει αμέριμνα για το πρόβλημα καθυστερώντας την επιβολή προστίμων στο εργοστάσιο που μολύνει την περιοχή.
«Στο ίδιο έργο θεατές» πάντα οι πολίτες που βλέπουν τα λάθη του Ασωπού να επαναλλαβάνονται στην Αυλίδα.
Newpost.gr