Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο για την πρόληψη πυρκαγιών στο Δήμο Θηβαίων

Συνεδρίασε την Παρασκευή το πρωί 22 Ιουλίου 2011 στο δημαρχείο της Θήβας το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας, την ευθύνη του οποίου έχει ο δήμος Θηβαίων με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Σπ. Νικολάου.
Θέμα της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός των δράσεων και η συνεργασία των φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου 2011.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου επισήμανε ότι «το Μνημόνιο Αντιπυρικής Περιόδου 2011 επιδιώκει την άμεση και συντονισμένη ενέργεια των εμπλεκομένων αφενός για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των Πυρκαγιών, αφετέρου την άμεση διαχείριση των δράσεων που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν -μεταξύ άλλων -οι απαιτούμενες ενέργειες για την καλύτερη πυροπροστασία- πυρασφάλεια στη Ζώνη Ελέγχου του Δήμου όπως :
• Ο έλεγχος της κατάστασης και καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών υδροστομίων και η συντήρηση τους, καθώς και η στεγανοποίηση και πληρότητα των δεξαμενών πυρόσβεσης.
• Ο προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας τόσο σε άλση και πάρκα ή σε περιοχές- χώρους απ’ όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και σε οικόπεδα, χωράφια την οποία υποχρέωση για τον καθαρισμό τους έχουν οι ιδιοκτήτες αυτών.
• Η λήψη μέτρων για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς στις υπάρχουσες ανενεργές χωματερές με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό, αποκλεισμό πρόσβασης κ.α.
• Η ανάληψη πρωτοβουλιών από εθελοντές πολίτες για επιτήρηση των δασικών εκτάσεων.
• Ο επιμελής καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών ή η δημιουργία νέων όπου κρίνεται απαραίτητο.
• Η τακτική ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας.
• Η ορθή διαχείριση και ο καταμερισμός των πιστώσεων που έχουν διατεθεί για πυροπροστασία.
Στη συνεδρίαση έδωσαν το παρόν ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Ανδριτσόπουλος και ο ορισμένος εκπρόσωπος κ. Μέττας, ο κ. Ζαμπέτογλου και ο κ. Χαρίτος εκπροσωπώντας την Πυροσβεστικής Υπηρεσία Θήβας, ο κ. Αμοιρίδης προϊστάμενος του Δασαρχείου Θηβών, ο κ. Μπόγρης εκπροσωπώντας το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού, ο πρόεδρος την εθελοντικής ομάδας Καπαρελλίου κ. Κοροβέσης, ο αντιδήμαρχος Θηβαίων κ. Χατζησταμάτης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γελέκας και οι υπεύθυνοι του αρμόδιου γραφείου του Δήμου κα. Ριζάκη, κ. Παπαναστασίου και κ. Δελής.