Μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στο Υπουργείο Υγείας, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου με τίτλο «Λειτουργική αναδιάταξη μονάδων Υγείας ΕΣΥ» σας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας οι οποίες προέρχονται από τη συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Θηβών, του Ιατρικού Συλλόγου Θηβών και του Δήμου Θηβαίων, και σας εκθέτουμε τους λόγους με τον πιο σαφή τρόπο για τους οποίους απαιτείται η λειτουργική αναβάθμιση του Νοσοκομείου Θηβών και τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Οι προδιαγραφές και οι δυνατότητες του Νοσοκομείου Θηβών είναι αρκετά μεγάλες πλην όμως θα πρέπει να υπάρξει βούληση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες βάσεις στις οποίες αυτές θα αναπτυχθούν.
Κατά συνέπεια, θα πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί η παλαιότερα ληφθείσα υπουργική απόφαση που εγκρίνει τη δημιουργία Σταθμού Αιμοδοσίας Β’ Τάξης, ώστε να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο μονάδα αιμοδοσίας, καθώς και η προμήθεια και λειτουργία αξονικού τομογράφου.
Είναι επιβεβλημένη επίσης η στελέχωση του Μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου, με ιατρούς και βοηθητικό ιατρικό προσωπικό, ώστε να λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως.
Η στελέχωση των χειρουργικών τμημάτων με ιατρούς του Χειρουργικού τομέα και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να εφημερεύουν τα χειρουργεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μεταβληθεί ο αριθμός των ιατρών του χειρουργικού
τμήματος, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες παροχής χειρουργικών υπηρεσιών καθημερινά λόγω
του μεγάλου αριθμού τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων, αφού το Νοσοκομείο της Θήβας καλύπτει την Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης αλλά και τη μεγάλη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων – Σχηματαρίου.
Τέλος θα πρέπει να ενισχυθεί το καρδιολογικό τμήμα με την πρόσληψη πέντε ειδικευμένων ιατρών και τριών ειδικευομένων, ώστε να είναι εφικτή η 24ωρη κάλυψη των καθημερινών περιστατικών και να λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ)
Οι προτάσεις αυτές βασίζονται στη μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία του Νοσοκομείου και δεν αποτελούν ανεδαφικές διεκδικήσεις επαρχιακού τύπου.
Αρκεί να αναλογισθείτε ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρεί το Νοσοκομείο, για το έτος 2010 στα εξωτερικά ιατρεία, νοσηλεύθηκαν 8974 περιστατικά, εκ των οποίων τα 122 αποτελούν διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία, τα 70 αφορούν το Παθολογικό τμήμα και τα 52 το Καρδιολογικό.
Από την προσεκτική ανάγνωση των προεκτεθέντων στοιχείων προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις:
α. Από τα στοιχεία των εξωτερικών ιατρείων προκύπτει ότι το Νοσοκομείο υποδέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών με πολλά περιστατικά ιδιαίτερης αντιμετώπισης (παθολογικά - καρδιολογικά).
β. Οι περιπτώσεις των περιστατικών που έγιναν διακομιδές αποδεικνύει ότι το Νοσοκομείο
απαιτείται να ενισχυθεί προκειμένου να ελαττωθούν ή και να εκλείψουν οι διακομιδές, οι οποίες
σημαίνουν επιπλέον κόστος μετακινήσεων, απασχόληση ασθενοφόρων και ιατρικού και
νοσηλευτικού προσωπικού ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στο ίδιο το Νοσοκομείο της Θήβας.
γ. Η ενίσχυση των τμημάτων που διατυπώσαμε παραπάνω θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μειωθεί σε αυτό τον τομέα το απαιτούμενο κόστος λειτουργίας.
Πέραν όλων αυτών θα επαναλάβουμε τη θέση μας ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση του Νοσοκομείου Θηβών, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ούτε για παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη θα μπορούμε να συζητήσουμε, ούτε για λειτουργική αναβάθμιση των μονάδων υγείας όπως άλλωστε τιτλοφορείται το εν λόγω νομοσχέδιο.
Κύριε Υφυπουργέ,
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Υπουργείο Υγείας και ότι εσείς προσωπικά επιδεικνύετε μεγάλη ευαισθησία και ενδιαφέρον για την «αναστύλωση» του συστήματος υγείας της πατρίδος μας και σε αυτή την προσπάθεια είναι βέβαιο ότι θα μας βρείτε συνοδοιπόρους.
Γνωρίζεται πολύ καλά όμως ότι στο καθεστώς της οικονομικής δυσπραγίας και των μεγάλων ανακατατάξεων που βιώνουμε, οι πολίτες και οι φορείς δυσπιστούν για τις εξαγγελλόμενες μεταρρυθμίσεις και αγωνιούν για το μέλλον, εν προκειμένω, του Νοσοκομείου, αποφασιμένοι να προασπιστούν το δικαίωμά τους για την απόλαυση του αγαθού της υγείας.
Με τις σκέψεις αυτές αλλά και με την πεποίθηση ότι πλέον το πρόβλημα σας είναι γνωστό σε όλες του τις παραμέτρους, ευελπιστούμε για την αποδοχή των προτάσεών μας.
Συνημμένα σας υποβάλλουμε απόσπασμα του πρακτικού της συνεδρίασης του επιστημονικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας της 4ης Ιουλίου 2011
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:
1)Το Απόσπασμα του Πρακτικού της 4ης 12-07-2011 Συνεδρίασης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
1) Βουλευτή Βοιωτίας κ. Α.Αγάτσα
2) Βουλευτή Βοιωτίας κ.Μ.Γιαννάκη
3) Βουλευτή Βοιωτίας κ.Β.Τόγια
4) Βουλευτή Βοιωτίας κ.Β.Τσόνογλου
5) Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ.Γεώργιο Μουλκιώτη
6) Νικόλαο Σβίγγο Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας
7) Χαλβατζή Σταμάτη Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας
8) Τουλουμάκο Αντώνιο Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας
9) Διοικητή Νοσοκομείου Θηβών κ. Κουρούνη Χρήστο
10) Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου
11)Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου κ. Φιλιώ Πρωτόπαπα
12)Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Δημήτριο Δημητρίου
13)Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Στρατέλο
14)Πρόεδρο Ομοσπονδνίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Χρήστο Χαρατσή
15)Πρόεδρο Εργαζομένων Νοσοκομείου κ. Παναγιώτη Παπαπέτρου
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
1)Χρονολογικό Αρχείο
2)Αρχείο Δημάρχου