Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Κατοικία ψάχνουν χιλιάδες φοιτητές

http://www.zougla.gr/#

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι γονείς των προπτυχιακών φοιτητών που κέρδισαν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων και πέτυχαν τις σπουδές τους.

Οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ ανακοινώθηκαν και πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για μετεγκατάσταση στην πόλη που πέρασαν.

«Φέτος υπάρχουν περισσότερα καταλύματα, ειδικά καινούργια διαμερίσματα, εκτός από ορισμένες περιοχές στην επαρχία, όπως Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, όπου τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε καινούργιες κατασκευές, οπότε εκεί οι τιμές είναι σταθεροποιημένες», αναφέρει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Ιωάννης Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.

Τιμές καταλυμάτων

Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται για μια γκαρσονιέρα από 150 ως 250 ευρώ στην Αθήνα και από 150 ως 200 ευρώ στην επαρχία, ένα δυάρι στην Αθήνα 200-300 ευρώ και 180-280 στην επαρχία, και ένα τριάρι 250-400 ευρώ στην Αθήνα και 250 με 350 ευρώ στην επαρχία. Οι παραπάνω τιμές, όπως επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης, αποτελούν το μέσο όρο των σπιτιών 10ετίας-15ετίας. Δεν αφορούν ούτε τα καινούργια, ούτε τα πολύ παλιά διαμερίσματα.

Συμβουλές προς φοιτητές και γονείς

Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς η αναζήτηση δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία, που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Ο κ. Ρεβύθης προσθέτει, πως το συγκοινωνιακό δίκτυο της Αθήνας είναι άριστο, οπότε δεν χρειάζεται κανείς να πάει δίπλα στο Πανεπιστήμιο ή στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης και να πληρώσει μια περιουσία. Επίσης, να διαπραγματεύονται τις τιμές και οπωσδήποτε να υπογράφουν συμβόλαια είτε με τον ιδιοκτήτη, είτε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο και να μην καταφεύγουν σε «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Όμως, δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους, τους οποίους δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Άλλωστε, ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κοινοποίησε μερικές συμβουλές, όπως, μεταξύ άλλων, ότι οι υποψήφιοι ενοικιαστές, θα πρέπει να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να το κατοικούν, για να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση.

Συνιστά να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος, τονίζεται. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι' αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
Ο Σύλλογος προειδοποιεί, ότι πρέπει να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων, που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουν, ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου).

Φοιτητικά πακέτα

Πολλά καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών ειδών, τηλεφωνίας, αλλά και μεταφορικές εταιρίες προσφέρουν «ειδικά πακέτα» σε φοιτητές σε προνομιακές τιμές.
Ενδεικτικά, ένα τέτοιο πακέτο σε πολυκατάστημα ηλεκτρικών ειδών, μπορεί να ξεκινάει από 200 ευρώ (μικρό ψυγείο-κουζινάκι) και να φτάνει τα 770 ευρώ (ψυγείο, πλυντήριο, κουζίνα, τηλεόραση). Αντίστοιχα, καταστήματα επίπλων προσφέρουν από 285 ευρώ σετ από γραφείο, καρέκλα, τηλεόραση, ραφιέρα, που φθάνει τα 458 αν προστεθεί κρεβάτι, ντουλάπα και τραπέζι.
Πολλές μεταφορικές εταιρίες προσφέρουν φοιτητικά πακέτα μετακόμισης από και προς κάθε μέρος της Ελλάδας. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τις παροχές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν συναρμολόγηση-αποσυναρμολόγηση των επίπλων, χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων, μέχρι σύνδεση και τοποθέτηση των οικιακών συσκευών.

Στις προσφορές των εταιριών κινητής τηλεφωνίας οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να συγκρίνουν τις διαφορετικές προσφορές και να ρωτήσουν στη καινούργια γειτονιά πια εταιρία έχει καλό σήμα και να μην «τσιμπάνε» αμέσως από τις δελεαστικές προσφορές, αλλά να διαπραγματεύονται.

Πηγή: ΑΠΕ