Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Μεγανήσι-Κάλαμος-Κάστος: Στα λημέρια των πειρατών

/
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων πήρε το όνομά του από την αρχαία πειρατική φυλή Τηλεβόες, που είχαν σαν ορμητήριο το Μεγανήσι. Τα τρία μεγαλύτερα νησιά κατοικούνται και παρά τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη έχουν καταφέρει να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ και να μείνουν όσο μπορούν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα

Μεγανήσι: Καταπράσινες παραλίες

Το Μεγανήσι, όπως μαρτυράει και το όνομά του, είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο με αξιόλογη τουριστική υποδομή, η οποία βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο καθώς μεγάλες εταιρείες ξένων συμφερόντων αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις και χτίζουν πολυτελή συγκροτήματα.Διαφήμιση

Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Λευκάδα και το πλοίο που ξεκινάει από το Νυδρί δένει στο λιμάνι του Μεγανησίου, το Βαθύ. Εκτός από λιμάνι, είναι το κεντρικότερο και κοσμικότερο σημείο του και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών. Στο Μεγανήσι υπάρχουν δυο ακόμη οικισμοί, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι. Το Κατωμέρι είναι το πιο όμορφο από τα τρία χωριά.

Ο γραφικός οικισμός έχει παλιά πέτρινα σπίτια και κάποια νεότερα αμφιβόλου αισθητικής. Το Σπαρτοχώρι διαθέτει ένα πολύ όμορφο λιμανάκι στον όρμο της Σπηλιάς και πανοραμική θέα προς τον Σκορπιό και τα ανατολικά παράλια της Λευκάδας. Στα δυνατά χαρτιά του Μεγανησίου περιλαμβάνονται οι πολλές πεντακάθαρες παραλίες.

Οι πιο εντυπωσιακές βρίσκονται μέσα στα βαθιά καταπράσινα φιόρδ, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ξεχωρίζει το Πόρτο Ελιά, τα Αμπελάκια, ο Μπάλος και ο Αθερινός. Δημοφιλής είναι η παραλία Φανάρι, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο, και ο Αϊ-Γιάννης που προσφέρεται για wind surf ή εκδρομές.

Η νότια πλευρά έχει κάποιες μικρές παραλίες και πολλές σπηλιές που σχηματίζονται στις βραχώδεις ακτές. Μπορείτε να πάτε στη σπηλιά του Δαίμονα, του Γιοβάνη και του Παπά ή Παπανικολή. Η τελευταία έχει εντυπωσιακό μέγεθος και σύμφωνα με τους ντόπιους υπήρξε το κρησφύγετο του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής» από τα ιταλικά μαχητικά αεροπλάνα.
Κάλαμος: Στη σκιά του πευκοδάσους

Με έκταση 20 τετρ. χλμ. ο Κάλαμος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος και έχει σχεδόν τους μισούς κατοίκους από το Μεγανήσι. Ο ένας και μοναδικός δρόμος ενώνει τον Κάλαμο με την Επισκοπή, και είναι πάντα ήρεμος αφού στο νησί δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Ο Κάλαμος είναι το λιμάνι που δένει το καΐκι από τον Μύτικα και έχει αρκετή κίνηση το καλοκαίρι.

Ο άλλος οικισμός, η Επισκοπή, έχει επίσης λιμανάκι αλλά πολύ λιγότερα σπίτια από τον Κάλαμο, τα οποία ερημώνουν τον χειμώνα. Κοντά στην Επισκοπή βρίσκονται τα ερείπια του Καστρομονάστηρου, που αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο του Καλάμου.

Τα λίγα τμήματα του τείχους που έχουν απομείνει όρθια μαρτυρούν μια ισχυρή οχυρωματική κατασκευή, η οποία συνοδεύεται από έναν τοπικό μύθο που θέλει τη μητέρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη να είναι θαμμένη στο εσωτερικό του. Εξίσου αξιόλογο είναι και το πευκοδάσος του Καλάμου, που θεωρείται από τα σπανιότερα του Ιονίου. Τα πανύψηλα βασιλικά πεύκα αποτελούν καταφύγιο για δεκάδες είδη πουλιών.

Οι παρθένες παραλίες είναι πολλές και προσφέρονται για κατασκήνωση. Οι εύκολα προσβάσιμες είναι το Πόρτο Λεόνε, η Αγραπιδιά, το Ασπρογιάλι, οι Μυρτιές, το Κεφάλι, οι Πευκοί, ο Αγιος Κωνσταντίνος και άλλες τόσες που προσεγγίζονται μόνο από τη θάλασσα. Δώστε προσοχή στα μονοπάτια που οδηγούν στις παραλίες καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι απότομα και επικίνδυνα.
Το Βαθύ είναι το λιμάνι του Μεγανησίου και έχει καθημερινή σύνδεση με τη Λευκάδα. Σε συνδυασμό με την τουριστική υποδομή που διαθέτει καταφέρνει και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών.
Κάστος: Απομόνωση και ηρεμία

Το μικρότερο από τα τρία κατοικημένα νησιά του συμπλέγματος μοιάζει να έχει ξεχαστεί σε παλαιότερη εποχή. Eχει έναν και μοναδικό οικισμό χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, με περιποιημένα πέτρινα σπίτια που έχουν μεγάλα παράθυρα και ξύλινα μπαλκόνια. Το νησί κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ: δεκαπλασιάζει τον πληθυσμό του κάθε καλοκαίρι, όταν οι 50 μόνιμοι κάτοικοί του πλαισιώνονται από συγγενείς, φίλους και θαμώνες και γίνονται 500!

Στο χωριό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και κάθε κάτοικος διαθέτει τη δική του βάρκα για να ψαρεύει ή να πηγαίνει στον Μύτικα για τα καθημερινά ψώνια. Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Αϊ-Γιάννη τον Πρόδρομο και χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Στα θεμέλιά του υπάρχει θολωτός τάφος (πιθανόν παλαιοχριστιανικός) και στους θόλους του τοιχογραφίες αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, έργα του μεγάλου αγιογράφου Σπυρίδωνα Γαζή.

Πάνω από το χωριό στην θέση Κάστρο βρίσκονται ο παλιός ανεμόμυλος με τον αυθεντικό μηχανισμό λειτουργίας, σε ένα σημείο που αξίζει να καθίσετε και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Μερικά χιλιόμετρα έξω από τον Καστό βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού και ο αιωνόβιος ελαιώνας του Καλικεριμιού. Γύρω από το νησί θα βρείτε τις παραλίες Σαρακήνικο, Κοιλάδα, Καμίνι, Αμπέλια, Λίμνη, Βάλι, Φύκι και Αγιο Αιμιλιανό. Κοντά στην τελευταία παραλία βρίσκεται η Φωκότρυπα, μια βαθιά στοά που παλιότερα είχαν κάνει την εμφάνισή τους μεσογειακές φώκιες.



Κείμενο: Λεωνίδας Τηνιακός
Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης
ΠΗΓΗ