Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Στενή Ευβοίας: Mια χαράδρα κατάφυτη από πλατάνια και καρυδιές






Το όνομά της οφείλεται στη στενή χαράδρα, μέσα στην οποία έχουν κτιστεί οι δυο οικισμοί, Ανω και Κάτω Στενή. Αξίζει όμως να κάνετε μια βόλτα στα στενά δρομάκια και στις πλατείες μέσα στον οικισμό.

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται γραφική πλακόστρωτη πλατεία, με πολλές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά. Σε κάθε γωνιά θα δείτε πέτρινες βρύσες, από τις οποίες τρέχει συνεχώς παγωμένο νερό. 200 μέτρα έξω από τον οικισμό βρίσκεται η βρύση του Νταβέλη, ενώ 500 μέτρα πάνω από τον οικισμό βρίσκεται του “Γιατρού η βρύση”, μέσα σε πλατανοσκέπαστη ρεματιά με τρεχούμενα νερά. Από τη Στενή μπορείτε να περιηγηθείτε στα πολλά μονοπάτια του αισθητικού δάσους, να επισκεφθείτε το ορειβατικό καταφύγιο, και να αναρριχηθείτε στην ψηλότερη κορφή της Δίρφης και στο Ξεροβούνι.

1. Η περιοχή που βρέχεται από την Δίρφη

Η Στενή ξεχωρίζει για τις σπάνιες ομορφιές και τα τρεχούμενα νερά. Μια από τις πολλές πηγές είναι του «γιατρού η βρύση», πεντακόσια μέτρα μετά το χωριό κοντά στο ρέμα που διασχίζει και το χωριό. Εδώ λειτουργεί παραδοσιακό παζάρι από τις γυναίκες του χωριού που πουλάνε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα όπως: τσάι Δίρφυς, τραχανά, χυλοπίτες, μέλι, καρύδια, τυρί και αρωματικά φυτά. Καθ΄όλη όμως της περιήγηση σας στην Στενή Ευβοίας θα έχετε την ευκαιρία να αντικρίσετε δεκάδες πηγές με τρεχούμενα νερά καθώς και να εφοδιαστείτε και να γεμίσετε τα «παγούρια» σας με ένα από τα πιο όμορφα και δροσερά νερά της χωράς.

2. Ένα καταφύγιο... για όλους

Το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται 8 χλμ από τη Στενή. Σε αυτό θα σας οδηγήσουν τα περισσότερα μονοπάτια αλλά και ο φιδίσιος ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Εκεί θα βρείτε και ενημερωτικές πινακίδες, ενώ το καταφύγιο διαθέτει χώρους διαμονής και φαγητό.

3. Ιδανικές συνθήκες για υπέροχες δραστηριότητες!

Το μονοπάτι του Ελατιά ξεκινάει μέσα από το χωριό και συγκεκριμένα από «Του γιατρού τη βρύση». Γεμίζουμε τα παγούρια και αφήνουμε πίσω μας αιωνόβιους πλατάνους για να συναντήσουμε φυλλοβόλες καστανιές, κεδροδάση και έλατα. Το καστανόδασος της Δίρφης έχει χαρακτηριστεί «αισθητικό» και αυτή την εποχή τα φυλλοβόλα γυμνά δέντρα δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σύμπλεγμα με τα έλατα στις πλαγιές του βουνού. Η εναλλαγή των τοπίων της βέβαια με τους ορεινούς όγκους, τις πεδιάδες και τα φαράγγια ενδείκνυται για εναλλακτικές δραστηριότητες όπως την ορεινή ποδηλασία και το enduro mtb.

4. Κάντε μια επίσκεψη στα φαράγγια της περιοχής

Λίγα μέτρα πιο πάνω από χωριό Αγιος Αθανάσιος του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, βρίσκεται το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι της Αγάλης. Έχει μήκος ένα χιλιόμετρο και οι κοίτες του είναι κατάφυτες με πλατάνια και οργιώδη βλάστηση. Οι καταπράσινες πλαγιές, τα τρεχούμενα νερά και οι απόκρημνοι βράχοι με τους ποικίλους χρωματισμούς συνθέτουν ένα υπέροχο μπουκέτο φυσικής ομορφιάς. Στο φαράγγι κυλά γάργαρο νερό που στην διαδρομή σχηματίζει μικρούς καταρράκτες. Ο επισκέπτης θα δει ρυάκια να σκίζουν με ορμή τους απόκρημνους βράχους.

5. Δοκιμάστε τα τοπικά προϊόντα!

Το χωριό διαθέτει βασική ξενοδοχειακή υποδομή, ενώ σε ταβέρνες και κουτουκάκια η σχάρα και η σούβλα με περίφημα ψητά κρέατα κλέβουν την παράσταση. Θα βρείτε επίσης και μαγειρευτά, όπως πίτες, κουνέλι λεμονάτο, κόκορα με μακαρόνια, τυροπιτάρι και άγρια μανιτάρια. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και το μπισκοτογλυκό για το οποίο φημίζετε η περιοχή.

6. Επισκεφθείτε το σπηλαιοκκλήσι στην Αγία Κυριακή

H εκκλησία της Αγίας Κυριακής στα Καμπιά της Εύβοιας είναι κτισμένη σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Ακουμπισμένη πάνω σε βράχο που αποτελεί την αριστερή πλευρά του ναού αλλά και μέρος του ιερού, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι ουσιαστικά κτισμένη πάνω στη σπηλιά, στα βάτα της οποίας βρήκαν οι κάτοικοι της περιοχής την εικόνα της Αγίας Κυριακής. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά που υπάρχουν στην περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να τα δει μέχρι και στο σπηλαιώδες εσωτερικό της εκκλησίας.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr