Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τρεις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου


Τρεις θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2017 μέχρι τις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Και οι τρεις θάνατοι αφορούν άτομα άνω των 70 ετών, που εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ένας ασθενής νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά έχουν διαγνωστεί 37 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 18 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Από τα 37 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 36 αφορούν την Αργολίδα και ένα την Αρκαδία.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα έτη 2010-2014 καταγράφονταν σε κάθε περίοδο μετάδοσης κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αν και τα έτη 2015-2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα, δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, «θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε ανθρώπους, με σχετικά περιορισμένη γεωγραφική κατανομή στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Αρκαδίας. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ιδιαίτερα ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό ΔΝ σε άλλη γεωγραφική περιοχή».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, κατά την περίοδο 2017 (έως 18/08/2017), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί, εκτός από την Ελλάδα και στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία και στη Ρουμανία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΝΟ, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών. Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια.