Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Πόσες ώρες εργασίας την εβδομάδα «αρρωσταίνουν» την καρδιά

Οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες την εβδομάδα κινδυνεύουν από κολπική μαρμαρυγή, κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η κολπική μαρμαρυγή εκδηλώνεται όταν χάσουν τον συντονισμό τους τα ηλεκτρικά κύματα που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό.
Αυτό έχει ως επακόλουθο «φτερουγίσματα» της καρδιάς, δύσπνοια και ζάλη.
Οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL), εξέτασαν στοιχεία για 85.494 εργαζομένους μέσης ηλικίας 43,4 ετών, από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Κανείς από τους εθελοντές δεν είχε κολπική μαρμαρυγή κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά στη διάρκεια μιας δεκαετίας διαγνώστηκαν 1.061 κρούσματα.
Στους εθελοντές που εργάζονταν φυσιολογικά (35 έως 40 ώρες την εβδομάδα) τα κρούσματα κολπικής μαρμαρυγής στη διάρκεια της δεκαετίας ήταν 12,4 ανά 1.000.
Ωστόσο σε όσους εργάζονταν 55 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα, η αντίστοιχη αναλογία 17,6 ανά 1.000, δηλαδή ήταν αυξημένη κατά περίπου 40%.
Τα εννέα στα δέκα κρούσματα κολπικής μαρμαρυγής παρατηρήθηκαν σε εθελοντές χωρίς προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να οφείλεται στην πολύωρη εργασία.
Οι εθελοντές που εργάζονταν πολύ είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να καπνίζουν, να έχουν υπέρταση και να καταναλώνουν αλκοόλ, αλλά οι συσχετίσεις με την κολπική μαρμαρυγή παρέμειναν ακόμα κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους παράγοντες αυτούς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή στο Τμήμα Επιδημιολογίας του UCL, δρ Μίκα Κιβιμάκι, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «παρότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής είναι χαμηλός στους υγιείς ανθρώπους, πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω για να εξακριβωθεί ποιος υποκείμενος μηχανισμός ευθύνεται για την παρατηρούμενη αύξησή του».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς.
http://www.onmed.gr/ygeia/story/357390/poses-ores-ergasias-tin-evdomada-arrostainoyn-tin-kardi