Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Νέος στην Ελλάδα: Ανεργος, απαισιόδοξος, χωρίς εμπιστοσύνη



Την «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς» δηλώνουν ως βασική πηγή του εισοδήματός τους 48% των νέων Ελλήνων ηλικίας 18-35 ετών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης ποσοτικής έρευνας της διαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε από την MRB στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CUPESSE.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς είναι η πιο συχνή πηγή εισοδήματος συγκριτικά με τη μισθωτή εργασία που είναι στο 45%».

Οι άνεργοι νέοι Έλληνες είναι αρκετά απαισιόδοξοι. Μόνο το 15% από αυτούς θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.

Ποσοστό 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο στο μέλλον θα είναι χειρότερο από το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους.

Επίσης, ποσοστό 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά. Το 46% δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Οι νέοι Έλληνες δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόµενοι (31% έναντι 54%) από τους γονείς τους. Έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς τους αλλά:

συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις από ό,τι οι γονείς τους (πλην των πολιτικών δράσεων),
εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς,
συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα (43% έναντι 57%).
Γενικότερα, οι γονείς φαίνονται πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο, πιο ενεργά συμμετέχοντες σε συλλογικές δράσεις ή στον εθελοντισμό, και έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς και οικονομικής ανεπάρκειας στους γονείς έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά τους, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Οι νέοι που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ανεξάρτητα από ποιους γονείς προέρχονται, είναι κυρίως νέοι οι οποίοι δεν θεωρούνται «ενεργοί πολίτες», αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς, δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική τους καλλιέργεια.

Σημειώνεται ότι την ποσοτική έρευνα πραγματοποίησε η MRB σε δείγμα περίπου 1.500 νέων Ελλήνων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 500 γονέων των νέων αυτών.


Πηγή: in.gr