Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες, εκφράζεται και με τις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα. Από την Κρήτη μέχρι το Σουφλί του Έβρου. Τα προβλήματα πολλά και οξυμμένα από την αδιέξοδη πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν ικανοποιούν βασικές ανάγκες ύπαρξης και επιβίωσης της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών.
Με το διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη, η κυβέρνηση μειώνει δραστικά το πενιχρό εισόδημα σε χιλιάδες μικρούς και φτωχούς που είναι αγρότες δεν μπορούν όμως, να επιβιώσουν μόνο με το αγροτικό εισόδημα. Η κυβέρνηση κόβει και τους στερεί χρήματα από την επιστροφή του ΦΠΑ, του φόρου κατανάλωσης καυσίμου, πληρώνουν στις αιτήσεις για τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου) κ.ά. Ταυτόχρονα από το 2010 κόβεται η ενιαία ενίσχυση από τους φτωχούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ. Με βίαιο τρόπο «πετιούνται» εκτός αγροτικής διαδικασίας.
Όμως και οι υπόλοιποι μεσαίοι που θα απομείνουν βιώνουν δραματικά προβλήματα. Από το 2008 οι τιμές παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των γεωργο-κτηνοτροφικών προϊόντων είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα. Μεγάλες ποσότητες σοδειάς παρέμειναν απούλητες. Οι «πετσοκομμένες» επιδοτήσεις μειώθηκαν κι άλλο, ενώ η ενιαία ενίσχυση δίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και «σε δόσεις», λόγω μη ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, χωρίς να φταίνε γι’ αυτό οι αγρότες. Το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανέβηκε κι άλλο, με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια και τα «χαράτσια» των φόρων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:
- Αν σκοπεύει να σταματήσει το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, καθώς και να μην εφαρμόσει την κατάργηση της ενιαίας ενίσχυσης στους μικρούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ.
- Τι μέτρα θα πάρει για να υπάρχουν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, να πάψει η εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες, αλλά και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ |
Αλέκα Παπαρήγα |