Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Διπλό μήνυμα στους αγρότες

Διπλό μήνυμα στους αγρότες εξέπεμψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή μετά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. Από τη μία επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για «πακέτα», από την άλλη κάλεσε τους κινητοποιούμενους αγρότες σε διάλογο στο υπουργείο (χωριστό από τον διάλογο στο Ζάππειο) εφ’ όσον συμφωνήσουν σε ένα κοινό συντονιστικό όργανο.

Η κα Μπατζελή ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση κατανοεί «τα προβλήματα των αγροτών που συσσωρεύτηκαν από την προηγούμενη κακοδιαχείριση», συμπλήρωσε όμως πως «αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να τα λύσουν».
Η υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες γνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με λογικά επιχειρήματα, ενώ αναφέρθηκε και στην άσχημη εικόνα στο εξωτερικό.
Ερωτηθείσα για χρηματικές αποζημιώσεις η κα Μπατζελή είπε ότι χρήματα έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, 500 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις και 150 για το σιτάρι και αυτά επιστρέφονται εις διπλούν ως πρόστιμο. Και πρόσθεσε ότι αυτά τα χρήματα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα ενώ επιπλέον επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αναφορά στο θέμα έκανε και ο πρωθυπουργός, καθώς μετά το πέρας του άτυπου υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη για το ζήτημα των αγροτών. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως το αγροτικό πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και επισήμανε την πρόθεση και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για βαθιές αλλαγές στο ζήτημα αυτό.
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αγροτών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ούτως ή άλλως θεσμικά και θα προωθηθούν μέσα από το διάλογο στον οποίο έχει καλέσει η κυβέρνηση. Και ο οποίος, όπως τονίστηκε, είναι ανοιχτός αν οι ίδιοι οι αγρότες το θέλουν.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μιλώντας γενικότερα, ότι δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις και παράλληλα να δίνεται αυτή η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς επιπλέον υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, η οποία στο πρόγραμμά της περιέχει τις αλλαγές αυτές.
Είναι ευκαιρία για τους αγρότες, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη σύσκεψη, να αξιοποιήσουν το νέο της κυβέρνησης και τη διάθεσή της για αλλαγές.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος του ανέφερε ότι πέραν της γενικής αναστάτωσης οι μικροί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι της Βουλγαρίας επιβαρύνονται καθημερινά με κόστος τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε ότι μέσα από το διάλογο θα γίνει προσπάθεια να σταματήσει το κλείσιμο των οδικών αξόνων.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ως εξής:
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Κατανοούμε τα προβλήματα των αγροτών, τα οποία συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από μία κακοδιαχείριση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Αυτό το οποίο σήμερα δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι ο τρόπος με τον οποίον επιθυμούν και επιδιώκουν να λύσουν τα προβλήματά τους.

    Η Κυβέρνηση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και επιθυμούμε όλοι οι πολίτες και οι αγρότες να αντιμετωπίσουμε με λογικά επιχειρήματα αυτή την οικονομική κρίση που βρισκόμαστε. Και πάνω απ΄ όλα δεν πρέπει αυτή να δυσφημεί για μια ακόμη φορά τη χώρα μας στο εξωτερικό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισθάνεστε ότι σας άφησε η Κυβέρνηση μόνη σας να αντιμετωπίσετε αυτό το μεγάλο πρόβλημα;

    Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αντιμετωπίζουμε συνολικά το πρόβλημα όλοι μαζί σαν Κυβέρνηση και ποτέ δεν αισθανθήκαμε στους μεγάλους στόχους της χώρας μας ότι ο κάθε Υπουργός είναι μόνος του.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάτε στα μπλόκα;

    Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό το ζήτημα νομίζω ότι δεν αντιμετωπίζεται τώρα. Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι να λυθούν τα μπλόκα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δε λυθούν μέχρι την Τρίτη;

    Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, μπορούν να συνεχίσουν τα μπλόκα κι εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική μας, η οποία είναι πολιτική αυστηρής αντιμετώπισης της οικονομίας.

    Επίσης πορεία σύμφωνη με το πρόγραμμα το οποίο έχει προδιαγράψει το Υπουργείο Οικονομικών και η επίλυση των αγροτικών ζητημάτων στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε θέσει και αποτελεί λύση στα αγροτικά ζητήματα, τα οποία άλλωστε ακούμε και από τα μπλόκα.

    Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί τα αιτήματα τα ακούμε από τα μπλόκα. Είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά τα οποία επιθυμούμε εμείς να λύσουμε στους επόμενους μήνες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αγρότες λένε ότι "αν δώσετε χρήματα θα λυθούν τα μπλόκα".

    Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Χρήματα έδωσε και η προηγούμενη Κυβέρνηση, γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ και 150 εκατομμύρια ευρώ, για την αντιμετώπιση του σιταριού και η σημερινή Κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει εις διπλούν τα χρήματα αυτά ως ποινές. Δε λύσανε κανένα αγροτικό ζήτημα και κανένα αγροτικό πρόβλημα, επιπλέον επιβάρυναν τον εθνικό προϋπολογισμό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσοι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα είναι κομματικά υποκινούμενοι;

    Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όσοι αγρότες μένουν ή βρίσκονται στα μπλόκα έχουν τα προβλήματά τους, έχουν την πολιτική τους προσέγγιση και προτίμηση. Αυτό το οποίο εμάς μας απασχολεί είναι να συμμετάσχουν ενεργά στο διάλογο, ο οποίος δεν είναι φιέστα, είναι ουσιαστικός και ενεργοποιεί το αγροτικό ζήτημα στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».       ΠΑΣΕΓΕΣ