Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Στόχος εθνικής σημασίας η διοικητική μεταρρύθμιση, τόνισε ο πρωθυπουργός


Τη διαβεβαίωση ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι στόχος εθνικής σημασίας και ως τέτοιο η κυβέρνηση αφ' ενός θα τον στηρίξει με πόρους, αφ' ετέρου θα τον προωθήσει με συναίνεση, παρείχε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και εξουσίες από το «συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και πλαδαρό κράτος» θα μεταφερθούν στην αυτοδιοίκηση. Όπως είπε στόχος είναι να αλλάξει ριζικά η λειτουργία του κεντρικού κράτους και ταυτόχρονα να απελευθερωθούν ανθρώπινο δυναμικό και πόροι.
Περιγράφοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» έκανε λόγο για «λιτή, λειτουργική και στέρεη αρχιτεκτονική», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «νέα αντίληψη για την άσκηση εξουσίας, με τον πολίτη στο επίκεντρο» και όχι μια καλύτερη διανομή πόρων και αρμοδιοτήτων. «Από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι ΟΤΑ θα λειτουργήσουν σε ένα νέο καθεστώς διαφάνειας, λογοδοσίας και μακριά από τις πελατειακές σχέσεις. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται μέσα από διαβούλευση και με τη συμβολή νέων θεσμών, όπως ο Συνήγορος του Δημότη και τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών. Έτσι εξασφαλίζουμε κοινωνική ειρήνη και συνοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Ο Γ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι απολύτως αναγκαία και για την ανάταξη της οικονομίας και τόνισε ότι πρόκειται για «στόχο εθνικής σημασίας και ως τέτοιο θα τον στηρίξουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων με εθνικούς, καθώς και κοινοτικούς πόρους». Επιπλέον, επισήμανε ότι για την διοικητική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση αναζητά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. «Θα ενσωματώσουμε κάθε θετική πρόταση» είπε.    Πηγή in.gr