Το Γραφείο Περιβάλλοντος του Δήμου Θηβαίων στα πλαίσια της προσπάθειας του να μειώσει τα απορρίμματα στην πηγή της παραγωγής τους, προτίθεται να προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.
Με την οικιακή κομποστοποίηση ο πολίτης αναλαμβάνει την μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε εδαφοβελτιωτικό λίπασμα μειώνοντας ουσιαστικά την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγει.
Ταυτόχρονα με εύκολο και οικονομικό τρόπο του δίνεται η δυνατότητα να παράγει κομπόστ καλής ποιότητας βελτιώνοντας τον κήπο του και τα φυτά του, προστατεύοντας το περιβάλλον και κυρίως αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην λύση του προβλήματος που ονομάζεται «αύξηση του όγκου των απορριμμάτων».
Τα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν είναι τα εξής:
· Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά,
· Φρούτα ή χορταρικά (π.χ πορτοκάλια, λεμόνια, καρπούζια, πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια, βρασμένα χόρτα κλπ),
· Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά.
· Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν.
· Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.
· Στάχτη π.χ από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλλιο)
· Τσόφλια αυγών κατά προτίμηση (ασβέστιο)
· Χαρτιά της κουζίνας (π.χ χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές χαρτοσακκούλες) σε μικρές ποσότητες ανάλογα με την υγρασία μείγματος.
· Πριονίδι το οποίο παρέχει άνθρακα.
· Υπολείμματα από διάφορα είδη τσαγιού και κατακάθια καφέ ή και φίλτρο γαλλικού καφέ.
Τα υλικά που δεν κομποστοποιούνται είναι τα εξής:
· Κρέατα, τυριά, προσελκύουν τρωκτικά και έντομα.
· Μαγειρεμένα φαγητά και λάδια ή σάλτσες (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις ή μυρωδιές).
· Άλλες τροφές όπως ζυμαρικά ή ψωμί (δημιουργούν συμπαγής όγκους και δεν διαλύονται εύκολα- προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις και προσελκύουν τρωκτικά)