Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Φωκιδα.





Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός ήταν της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και σημειώθηκε στις 17.56 ώρα Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή των Τροιζονίων, σε χερσαίο όμως χώρο και σε εστιακό βάθος περίπου 8 χιλιομέτρων.
O καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης έδωσε πρώτη εκτίμηση για τον σεισμό στα 4.9 ρίχτερ στην περιοχή του Τρικόρφου Φωκίδας. Σε νεότερη δήλωσή του, ο καθηγητής ανέφερε ότι ο σεισμός είναι στα φυσιολογικά πλαίσια σεισμικότητας της περιοχής του Κορινθιακού κόλπου και -πέραν της λογικής ανησηχίας των κατοίκων- το σεισμικό γεγονός δεν δημιουργεί προβληματισμό σε επιστημονικό επίπεδο.
To Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ ανέφερε τον σεισμό στο μέγεθος των 5 ρίχτερ.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τον προαναφερθέντα, στις 18.02 σημειώθηκε μικρότερος σεισμός της τάξης των 3 ρίχτερ στην περιοχή του Καρπενησίου.

Μικρότερες δονήσεις συνεχίζουν να καταγράφονται μέχρι αυτή την ώρα στην ίδια περιοχή και με μέγεθος 3 έως 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Δεν έχουν σημειωθεί ζημιές μέχρι στιγμής. Μικροκατολισθήσεις αναφέρθηκαν μόνο στην περιφερειακή οδό Ναυπάκτου, οι οποίες όμως δημιούργησαν ελάχιστα προβλήματα στην κυκλοφορία. Επίσης αναφέρθηκαν μικρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε ορισμένους οικισμούς και μικρορωγμές σε παλιά κτίσματα.